söndag 26 juni 2022

Vaknade och kände mig dum

Det blev en annorlunda kväll i kapellet igår. Jag njöt och drack fyra - fem iskalla folköl och blev genast hungrig. Det är inget ovanligt scenario. Jag stekte fyra små ägg jag fått av en kompis som har höns och åt två mackor med de underbara äggen, en ostskiva på varje och några försiktiga droppar av en god curryketchup. Det var jättegott och jag blev trött förstås. Men nöjd med dagen. Det här hade blivet en bra dag då jag fått en del gjort. Det var bara en sak kvar att göra innan dagen var över och det var gå ut och eliminera getingboet när kvällen hade svalnat av lite. Ett enkelt ingrepp.

Jag gick och lade mig och läste kl 21. Det var fortfarande 24 grader varmt ute och inne var det olidligt varmt. Jag körde med min bordsfläkt i mitt lilla sovrum men det gjorde varken till eller ifrån. Jag började få svårt att andas. Så som jag kan känna när det är väldigt torr luft på vintern. Nu var det ändå över 30 grader varmt i sovrummet och jag gick upp och kollade luftfuktigheten. 32%. Det är väldigt lite. På vintern brukar det ligga på mellan 20 och 30%. 

Jag gick ut och kollade getingarnas aktivitet ibland och de var fortfarande i full gång. Jag la mig igen och paniken började smyga sig på. Det gick tungt att andas och det blev en grej för mig. Jag låg och analyserade varje andetag och tänkte att jag måste göra någonting åt det. Jag har ju en tillflyktsort. Uppe i Felix rum finns AC. Jag skulle nog behöva sova där denna natt. Men först tänkte jag ta getingboet.

Jag gick ut igen och kollade. Temperaturen hade sjunkit till 22 grader. Det satt en geting på utsidan boet men jag tänkte att jag inte kunde vänta hur länge som helst. Jag mosade boet som tänkt men fick panik när det började flyga getingar så jag sprang därifrån. Men jag kan ju inte springa längre. 

I någon sorts övermod rustade jag mot kapellet. Min överkropp är numera så tung om man jämför med de spinkiga kontorsbenen och armarna att det kroppen tenderar att falla framåt. Jag känner igen det men kanske hade lite övermod. Jag föll illa på gräsmattan och fick höger arm under mig och det smärtade i revbenen. Samtidigt hade jag hotet av uppretade getingar bakom mig. Jag slog i ansiktet också och var rädd att jag förstört glasögonen men det hade gått bra. Jag gick in och la mig i värmen igen och kände mig dum. Det var inte alkoholen som ställt till det. Det var min obalanserade kropp som åter igen spelat mig ett spratt.Nu var det inte bara trögt med andningen. Nu hade jag dessutom ont i höger sida av bröstkorgen.

Jag var tvungen att göra något av situationen med den tunga andningen så jag gick upp till övervåningen och började förbereda för en flytt upp dit. Jag satte på AC:n och plockade ur Felix säng. Sedan gick jag ner och hämtade mina sängkläder. Svalkan kändes underbar varje gång jag kom upp med ett lass grejer från undervåningen. Det sista jag bar upp var min tjocka och tunga bäddmadrass och jag orkade nästan inte få upp den. När jag kom upp ramlade jag igen och stöp in i badrummet men landade mjukt på den ihoprullade bäddmadrassen. När jag fått in bäddmadrassen i Felix säng fick jag knappt luft. Jag andades häftigt men tyckte ändå inte att jag lyckades syresätta mig tillräckligt. När jag väl fick lägga mig naken ovanpå täcket i Felix säng kunde jag till slut pusta ut. Jag klandrade mig själv eftersom jag inte förstått bättre än att rusha över gräsmattan. Något jag vet att jag numera inte kan utan att ramla.

Det tog någon timma innan jag somnade efter att ha tittat på ett dystert program om att sötvattnet på jorden börjar ta slut.

När jag vaknade kände jag mig fortfarande dum. Jag hade fortfarande ont i revbenen på högra sidan. Jag satte mig i skuggan på altanen där det fläktade lite och drack mina koppar kaffe och började blogga om natten. Det såg ut att bli en varm och fin dag igen. Jag hade tre rader kvar i tobakslandet som skulle skördas och hängas på tork innan kvällen.

När jag klandrat mig färdigt startade jag en ny snussats med allt vad det innebär. Jag tänkte att det kan vara skönt att ha det gjort när jag kommer hem från Spanien. Det började sina med snus efter förra beredningen och jag vill inte riskera att stå "snusutta" helt plötsligt. Sedan gjorde jag en repris på gårdagens kvällsmat.


Denna gång rev jag över lite chilisalt också. Underbara ägg med brandgula äggulor. Det känns alldeles för fjuttigt att kalla gulorna för äggulor. Brandgulor är bättre.


Jag ställde ut gårdagens tobaksskörd i solen och satt sedan och njöt i skuggan en god stund.

Sedan skördade jag de sista tre raderna. Det började bli varmt men jag är glad att jag tog tag i det innan solen står i zenit. Efter att svettandes gått dubbelvikt en stund fick jag åter sätta mig i skuggan och sommarvinden.

Jag spolade av bladen och hängde tålmodigt upp dem på sina galgar. Vid lunch var jag så gott som klar med tobaken för denna helg.

Idag åt jag matjessill och potatis till lunch och la mig sedan och solade en stund. Felix ringde och ville hitta på något så vi åkte till Picassoskulpturen och åt glass och pratade om resan till Spanien. Han är sugen nu. Och jag också förstås.

Det blir en varm kväll här igen. Idag ska jag sätta på AC:n i god tid innan jag lägger mig.

Jag tömde resväskan för att se vad jag packat ner. Jag ska packa och väga. Felix saker tillkommer först på torsdag men det kan vara bra att ha packat allt mitt tills dess. Dator, laddare, sladdar och bråte packar jag det sista jag gör. Resehandlingar och covidbevis skriver jag ut under veckan.

Idag bokade jag en dagsutflykt till Cartagena den 7 juli och studiebesök på Liqor 43-fabriken för mig och Felix. En arbetsvecka kvar.

Inga kommentarer: