torsdag 3 juni 2021

Ängsblommor och Prag

Jag har en avdelning av min gräsmatta som jag inte tycker om. Det blir nästan inget gräs där. Bara en del strån och maskrosor. Mossa också förstås. Jag ska sluta klippa den. Jag ska se vad det blir av den om jag börjar sköta den som en äng istället. Jag slår den istället någon gång varje sensommar och tar bort det slagna gräset och utarmar den på så sätt på sikt. Jag kommer troligen att få in en del klöver men det är bara bra. Jag tänker att humlor och fjärilar kan få njuta av blommorna som växer där istället. Jag själv är aldrig på den gräsplätten. 

Idag gick jag över gräsmattan och inventerade vilka blommor som redan finns där. Jag ska göra en lista över dessa och jämföra från år till år. Detta är ett projekt under många år men någonstans ska man börja och varken jag eller naturen har särskilt bråttom. Jag ser bara fördelar med att låta en yta bli äng. Karlstads kommun har börjat med ett koncept de kallar "Promenadängar". Det innebär att de ska sluta klippa ett antal gräsytor i parkerna. Möjligen klippa gångstråk genom ängarna bara. Jag tycker det låter som en fantastisk idé. Årjängs kommun har satsat på en fjärilspark som jag jättegärna vill besöka.

Det tycker jag fler kommuner ska satsa på. Och bihotell och humleängar. Istället för stora gräsmattor och padelbanor. Inte "istället", nödvändigtvis. Som ett komplement kanske. Stora gräsytor är också trevliga men man behöver inte ha det överallt i ett grönområde.


Nåväl. 

Idag hittade jag:
Maskros
Gullviva
Majveronika
Teveronika
Brunört
Daggkåpa
Majsmörblomma
Annan smörblomma som jag inte kunde identifiera sådär enkelt

Tidigare i vår hade jag Backskärvfrö också.

Jag ska fylla på listan allteftersom nya sorter börjar blomma. Tanken är att jag ska så in lite ängsblommor också men för att de ska ha någon chans måste grässvålen utarmas eller helst tas bort. Jag får se om jag orkar gräva bort grässvål åtminstone fläckvis.

Jag har också startat en liten utrotningskampanj av lupiner och gullris. Två invasiva arter jag försöker att hålla borta från åtminstone den markplätt jag råder över i egenskap av fastighetsägare. Här hos mig ska de inte känna sig välkomna.

Ikväll bevittnade jag ett slagsmål mellan en Större hackspett och en Svartvit flugsnappare. Hackspetten visade lite väl stort intresse för holken där flugsnapparens familj bor. Den lilla tuffa flugsnapparen jagade bort hackspetten så blev det lugnt i kvarteret igen.

Ikväll har jag också vandrat runt i Smichov i Prag i Google maps för att bekanta mig med området jag ska bo i första veckan i november. Smichov ligger på samma sida om Moldau som slottet men lite söder om Karlsbron.

Jag får en känsla av att Smichov är lite som ett Prags Brooklyn. Det trendar och blir en stadsdel att räkna med. Eller som Linnégatan i Göteborg i jämförelse med avenyn. 
Jag kollar framförallt in restauranger och deras menyer när jag vandrar runt i Google maps. Jag för upp dem på en lista med restauranger att besöka. Jag kollar förstås vilka som erbjuder konfiterad anka och antecknar det också. Kaningrytor är det sällan jag ser på menyerna tyvärr.

Valutan i Tjeckien har jag stora problem med att räkna om när jag ser en summa på en meny. En svensk hundring är ungefär 250 tjeckiska kronor. Men vad blir då 42 tjeckiska liksom. Tja 120 tjeckiska är en femtilapp då borde 42 tjeckiska bli ca 20 svenska eller? Det är i alla fall vad man får betala för en dyr öl. De är normalt billigare än så. Konfiterad anka kostar ca 100 svenska. 150 gr råbiff med rostat vitlöksbröd kostar ca 150 pengar d v s drygt en svensk femtilapp.

Jag fattar inte hur jag ska hinna äta allt gott som jag vill. Det är ju tur att jag ska dit två gånger i höst. De tyngre maträtterna kanske jag sparar till november och ger mig på de lättare menyerna i augusti. November är ju en riktig gulaschmånad.

2 kommentarer:

Cre8iv sa...

Du vet väl att nationaldagen, sedan några år, är utnämnd till stora lupinbekämpardagen!!

Eddie sa...

Nej men det är bra! De börjar blomma här nu.