lördag 19 juni 2021

Sommarstilla och "surrpollinering"

Det händer inte mycket vare sig runt kapellet eller på jobbet. Den här tiden på året arbetar inspektörerna för högtryck för att bli klara med det de föresatt sig före semestern. Jag fick den andra dosen Modernavaccin i onsdags och kände av det på natten mot torsdag. Jag hade ont på vaccinationsstället och vidare ner i armen. Jag vaknade två gånger och hade frossa. Men det gick över till natten efter. Kunde på lördagsmorgonen förnimma en lätt muskulär värk i armen. Inget som hämmar mig men jag är ju ändå ganska hämmad på grund av ren lathet. Vackert väder och väldigt varmt. Det har det varit de senaste dagarna så jag sover naken ovanpå täcker med en bordsfläkt som blåser hela natten.

I torsdags hade jag planerat att promenera en timme med någon kollega i öronen men ingen slöt upp. Jag tog bara den korta rundan istället för den långa. Igår klippte jag gräset som fysisk utmaning. Jag försöker att göra något varje dag ändå. Bara för att låta musklerna arbeta lite extra. Jag drack inga öl igår heller. Det kanske blir idag om jag får feeling. Till skillnad från vad män i allmänhet tycks tycka kan jag uppleva att det är för varmt för att dricka öl.

På lördagsmorgonen drack jag kaffe för första gången på flera dagar. Jag har kopplat ihop kaffet med mitt illamående men insett att jag mår lite illa även om jag inte dricker kaffe. Jag känner igen känslan. Jag har haft sådana perioder av illamående på mornarna förr. Jag är i alla fall inte gravid. Så mycket vet jag. Jag börjar också bli innerligt trött på äggsmörgås med kaviar till frukost. Jag kanske måste ta en paus från det men troligen hänger jag i tills kaviartestet är över.

Inatt drömde jag att jag var i New York och träffade min mamma och min mormor som var där ovetandes om varandra. Det finns nog inget mer otänkbart även om de varit i livet.

Tobaken har börjat växa nu. Även ogräset har börjad dyka upp och jag gick ett varv och rensade lite.


Medan jag rensade hörde jag det karaktäristiska brummet av en bålgeting. Den visade stort intresse för en av fågelholkarna som sitter på gaveln av uthuset. Den var inne i holken en sväng men kom strax ut igen. Den svartvita flugsnapparen har ungar i den och ganska snart flög en fågel in där igen. Jag kunde pusta ut lite. Jag gillar bålgetingar men vill inte ha dem så nära mig som där. Precis ovanför dörren till uthuset där jag är inne mest nu. Både cykeln och gräsklipparen står där. "Metal-man has hornet´s wings" av Frank Zappa dyker alltid upp i min huvud när jag ser bålgeting. En trevlig blueslåt. Här med Captain Beefheart på sång (grymtanden).

Jag cyklade rundan som är en mil på förmiddagen. Det är lite svalt och skönt att cykla på grusvägen genom skogen mot Hultet. Resten av turen är det däremot soligt och varmt. Jag såg två döda små platta ormar på grusvägen. Omöjliga att artbestämma då de låg med magen upp och var illa tilltygade. Jag tog också en omväg hem och cyklade genom stadskärnan på självaste Kungsgatan. Jag känner dock inte igen mitt Kristinehamn från då jag var ung. Då levde stadskärnan. Så är det tyvärr inte nu. Nu ska tydligen HM slå igen också.


Lupiner från cykelturen. En invasiv växt som vi tappat herraväldet över. Det är försent att försöka utrota den nu. Utrotning har påbjudits länge från Naturvårdsverket men nu är vi nog chanslösa. Vi får koncentrera oss på de andra invasiva arterna så som Parkslide, Jättebalsamin, Skunkkalla och Jätteloka. Där har vi fortfarande chansen att hejda deras framfart innan det är försent.

Visst kan lupinerna vara vackra där de står i stora fält. Men de kväver allt annat under sig. Den korta tiden de blommar är de välbesökta av allehanda pollinerare men där de blommat över finns inga andra växter där de står som tar vid med blomning. Det blir som en stor buffé och sedan blir det svält för pollinerarna. Jag har tagit på mig att hålla Marielund 1:12 lupinfri i alla fall. Jag kommer heller inte låta Kanadensiskt gullris att gå i blom. På andra sidan vägen står de ändå förstås.

En del växter är "surrpollinerade". Det betyder att vibrationerna från en surrande humla räcker för att pollenet ska släppa och hamna på pistillen. Tomat är en sådan växt t ex. På platser där det är ont om humlor anställer man personal som går runt i växthusen för att surrpollinera med vibratorstavar. Ett kostsamt sätt för odlaren att få sina plantor pollinerade.

Undrar om man försökt spela upp lågfrekvent ljud i växthusen. Det kanske vore en idé.

Det är ju bra att vi människor inte kan "surrpollineras". Det skulle nog bli en del "jungfrufödslar" ute i stugorna i så fall. :-)


Jag ställde upp alla dörrar till uthuset på vädring idag. 


Ett getingbo håller tydligen på att byggas innanför en av dörrarna. Det ska jag mosa ikväll efter skymningen när getingarna är hemma i boet. Det är lite mulet och det kom några regndroppar (2) på mig när jag satt på altanen med bar överkropp. Det kunde gärna få komma en skur faktiskt. Tobakslandet var fuktigt när jag oroade jordytan med mitt ogräsverktyg och det var ju bra. Jag fortsätter att vattna en timma varje kväll.

Nu har jag semester också. En vecka då jag inte har något planerat. Det är nog få förunnat att inte ha något planerat under en semestervecka. Jag ska jobba några veckor igen sedan innan jag tar min fyraveckors sommarsemester. Den avslutar jag med en vecka i Prag. 

Det verkar som om Norge kommer att ansluta sig till EUs "Covidbevis" också. Jag förstod att det skulle bli så. Dock vill de vänta tills den 15 juli tydligen trots att beviset ska gälla i EU fr o m den 1 juli.


Jag diskade mitt fågelbad/vattenskål för humlor och andra flygfän idag. Det blir algpåväxt på botten, stenen och kulorna vid sådan här väderlek. Tyvärr använder också Sivan fågelbadet som vattenskål. Det är egentligen inget vidare eftersom man kan utgå ifrån att alla fåglar har salmonella. Katter kan också få det och tyvärr är det väl en bakteriesoppa när vattnet vämts upp på dagarna. Sivan verkar i alla fall inte bli sjuk. Jag hade fågelbadet igång hela förra sommaren också. Sivan har nog järnmage efter alla sorkar och fåglar hon äter.

Den första mygginvasionen verkar vara över nu. Nu har jag enstaka myggor under altantaket. Det är väldigt mycket sädesärlor i kapellet i år. Minst två häckande par har jag någonstans uppe bland takpannorna. De badar varje dag i badet och de larmar så fort Sivan är i närheten. Hör jag att det börjar bli ett jäkla liv på dem ställer jag ut Sivans matskål. Jag matar henne ute på sommaren men jag kan tyvärr inte låta matskålen stå ute. Det finns fler katter häromkring som jag verkligen inte vill uppmuntra till att komma in på Sivans domäner. Hon är lite feg och jag har sett hur främmande katter tar för sig ur matskålen även när Sivan är här. Hon vågar inte säga Nej på allvar. Om inte främmande katter kommer så gör skatorna det. Jag måste alltid ta in matskålen om jag själv inte är på altanen.


Tydligen har jag en spindelodling här vid altandörren. Inte mig emot. En liten boll av bäbisspindlar. Bollen ändrar form hela tiden allteftersom de omgrupperar sig.

Det började åska här nu så jag avbröt bevattningen. Jag avbröt t o m bevattningen för tobakssäsongen 2021 med vattenspridare. Tobaken är såpass stor nu så vattnet sprutar upp under bladen på de plantorna som står närmast. Fr o m nu kommer jag vattna genom att gå runt och duschvattna landet manuellt varje kväll. En riktig åskskur kom det och det blev så där skönt svalt efteråt. Jag satte i hörselproppar när jag satt på altanen i skydd för regnet. Jag blir så rädd när det smäller. T o m smattret av regnet var besvärande. 

Det kom 5 mm i skuren.


Inga kommentarer: