fredag 4 juni 2021

En varm bölja av myskdoft

Jag tog en jättefin cykeltur på lunchen upp till Vagnstorp. Vagnstorp är ett litet vattenfyllt grustag strax norr om Kristinehamn. Jag och min barndomsvän Tony cyklade dit ofta. På somrarna känns det som om vi var där varje dag. Vi fiskade där. Och badade. 

Det fanns ett stort bestånd av småabborrar på den tiden. Det fanns även smågäddor och en stor gädda som vi såg en gång. Den stod och solade i det grunda vattnet i den lilla husgrunden på den lilla ön. Tony och jag har många minnen därifrån. Bland annat den tragiska historien om pojken som drunknade där. De försökte återuppliva honom men det gick inte riktigt fullt ut. Han var 8 år då. Han levde sedan i en sjukhussäng på långvården och avled när han var 19 år.  Det var så fruktansvärt. Jag själv var bara ett par år äldre än han när det hände. 

Jag kommer ihåg att jag hade en otäck respekt för den lilla strandremsan där det hände. Det var bråddjupt just där men vattnet var så klart att man såg ända ner till botten. 


Till vänster om bryggan där var det. Bryggan fanns inte då. På den här lilla udden brukade vi ha vårt basläger när vi fiskade. 

Det hände att vi cyklade dit även på vintern för att fiska abborre. Vi hade ingen isborr så vi hade en varsin morakniv och högg upp hål för att nå abborrarna. Det var ju tjock is på den där lilla pölen så vi orkade aldrig hugga mer än ett varsitt hål. Vi fick aldrig något på vintern heller och även om vi hade fått något hade vi inte tagit reda på fisken. Ingen av oss åt fisken vi fick.


Här parkerade vi cyklarna även på 70-talet när det begav sig.

Idag såg jag inga abborrar men väldigt mycket småmört. Det fanns det inte på 70-talet. Grodyngel såg jag mängder av också. Det har det alltid funnits mycket av på försomrarna. Grodyngel heter "Rumpetroll" på norska för övrigt.

Jag lastade cykelkärran med tomma godislådor och en planteringsspade och tog en tur för att leta efter lite ängsväxter att gräva upp och ta med hem. Mitt sikte var inställt på tjärblomster och humleblomster men det hittade jag inga. Däremot fick jag med mig lite annat hem som jag ska försöka få att överleva. 

Det blev en underbar cykeltur i sakta mak och det doftade otroligt gott av den varma skogen. 


Det slog emot mig varma böljor av myskdoft rätt som det var. Jag undrar vad det är som luktar så. En bra bit på den dammiga grusvägen cyklar man längs inlandsbanan också och det doftade även gammal järnväg. Impregnerade slipers.

Redan igår när jag tänkte på denna cykeltur tänkte jag också på växten Kattfot. Jag har sett den någon gång i mitt liv och jag har alltid tyckt mycket om den. Den och Linnéa. 


Idag hittade jag kattfot och jag blev så glad så jag ropade till mitt i skogen i min ensamhet. Det var nästan så jag av vördnad inte ville gräva upp en planta. Jag tror heller inte att man får gräva upp plantor hur som helst men jag kunde inte låta bli. Jag hoppas jag får den att överleva här hos mig. Det verkade finnas ganska gott om den där jag hittade den också.


Jag är inte så duktig att jag kan artbestämma alla växter hur som helst men enligt mina bedömningar grävde jag upp en Vicker (möjligen Kråkvicker), Käringtand, Ängsfryle och Gråfingerört.


Jag grävde bort två grästuvor när jag kom hem och blandade upp mineraljorden med gammal såjord jag haft ståendes och satte plantorna. 


Jag ska försöka samla frökapslar också när jag hittar sådana och så lite i september. En egen fröblandning av ängsblommor.

Tänk om jag en gång får cykla runt i Spanien som jag gjorde här idag. Jag skulle stanna hela tiden och titta vad som växer i vägkanterna. Jag såg en liten snok som låg på grusvägen och solade idag. I Spanien skulle jag säkert fått sett ödlor och annat intressant.

Jag tog en extra kvällstur med cykeln idag också. Jag cyklade över Hultet ner förbi Maxi och hem. Men det blev jobbigt till slut. Hur jag än gör så är inte rumpan van vid cykelsadel. Inte heller händerna som somnar för mig när jag cyklat ett tag. Sedan fick jag ett insektstick på låret också. Jag hittade inga intressanta blommor under denna tur.

Idag var det dags att ladda cykelbatteriet igen också.

Inga kommentarer: