tisdag 1 juni 2021

Beräkningar

För att veta hur mycket snus jag behöver ha med mig till Spanien över julen har jag utfört lite beräkningar.

1,4 liter räcker i 42 dygn. Det har jag kollat nu. Det betyder att jag stoppar i mig 0.03333 liter per dygn. Då har jag kunnat sätta upp en formel i Excel där jag sätter in antalet dygn jag ska vara borta och får ut exakt mängd lössnus som kommer att gå åt. När jag ska ner över julen i år ska jag vara där i 29 dygn. Det innebär att jag behöver ha med 0,97 liter (d v s 1 liter) för att vara säker. 

I bästa fall skulle jag kunna ta med finmalen tobak så jag slapp ta med så mycket vikt.

Om jag ska vara borta 180 dagar (d v s ca ett halvår) skulle jag behöva ha med 6 liter lössnus. En liter lössnus väger lite drygt 1 kg. 1,1 kg möjligen. Det blir alltså ca 6,5 kg i packningen. Om jag kan ta med mig torr tobak blir vikten ca 2 kg. Torr tobak är väldigt skrymmande och till 6,5 kilo färdigt snus går det åt 7,5 liter torr tobak. Det blir mycket räknande och mycket last endera viktmässigt eller volymmässigt.

Man får ta med tobak från ett EU-land till ett annat för sitt eget eller sin familjs privata bruk. Det finns inga fasta mängder men tullen brukar gå efter följande siffror för att bedöma eget (eller familjs privata bruk):

800 cigaretter
400 cigariller
200 cigarrer och
1 kilo röktobak

Om mängden tobak som man tar med sig överstiger dessa referensnivåer, är det man själv som ska visa att mängden är rimlig för sin eller sin familjs privata bruk.

Jag lär väl ha alla mina beräkningar redo att redovisa om någon bryr sig i tullen.


Jag stekte torskrom till lunch. Dubbelpanerad med citron och salt. Det blev en liten lunch idag.

Jag påbörjade också en ny kaviartub i morse. Det är verkligen något visst med dillkaviar.


God på grund av dillen. En annars medioker sak. Testets dyraste dillkaviar. Den är inte värd det priset på långa vägar. Testets billigaste dillkaviar Willys Garant kostar 59,60 kr/kg. Ganska precis halva priset alltså.

5 kommentarer:

Helen sa...

Härligt 🤩

Helen sa...

Var hittade du torskrom? Det är ju super gott!!!!

Eddie sa...

Jag fick torskrommen levererad av en kompis. De inköptes på ICA Maxi i Uddevalla men ingår inte i sortimentet här i våra trakter.

Cre8iv sa...

Räknas snus som röktobak?! Trodde det var tuggtobak!
Ibland är det lätt att missa romburkarna i affären, om man kollar i kyldisken bland sill och kaviar. Den är helkonserv och brukar stå ute i affären, bland fiskbullar, makrill i tomat och musslor på burk. Smaklig spis!!

Eddie sa...

Jag vet inte riktigt vad det räknas som men jag tror att tobak är tobak oavsett om man ska rulla cigarrer eller snusa den.