måndag 16 augusti 2021

Färdigskördat


Igår skördade jag den sista tobaken och fick ihop ytterligare 60 knippen med blad. De minsta bladen var ca 30 cm långa. Nu börjar det allt bli höstlikt ändå.


Så här såg det ut efter skörden igår.


Ikväll malde jag stammarna med kompostkvarnen. I år ställde jag kvarnen direkt i landet och malde på plats. Jag förstår inte varför jag höll till på gräsmattan förra året och bar det malda ut i landet och hällde ut det.

Jag fick plötsligt en idé när jag stod där. Nikotin använder ju växten sig av för att skydda sig av angrepp från skadegörare. Ett insektsgift helt enkelt. Undrar om man kan göra ett eget gift för att bekämpa spinn med. Man har ju hört om uppblötta cigarettfimpar och utlagda snusar i blomkrukor.


Nu fyllde jag en hink med mald tobaksstam och hällde på lite vatten. Det kan få stå så här ett tag så ska jag ta reda på det sedan och späda i blomvattnet till mina hibiskusar.

Ivrig som jag är skulle jag ju vilja prova direkt men just nu hittar jag ingen ohyra på hibiskusarna. Typiskt!


Jag tog ner resten också innan jag gav mig. Det tog ungefär en timme. Det känns nästan lite ledsamt. En stam fick stå kvar. Den med blomställningen.  Den kommer inte vara i vägen när jag grejar vidare. Nästa steg är nu att gräva upp rötterna. Det går också ganska lätt men det gör jag inte idag.  

Tobaksåret 2021 har varit jätteroligt och jag har njutit varje gång jag grejat med tobaken. Kanske inte igår när jag skördade det sista. Jag tror det tog tre timmar att ta reda på skörden och det började bli kväll. En del blad var så små också. Om 7 månader börjar det om med sådd igen.

Idag började jag arbeta igen efter sommarsemestern 2021. Vi har en spännande tid framför oss när det gäller samhällsutvecklingen efter pandemin. Distansarbete och alla fördelar vi insett under restriktionerna. Jag börjar längta till Prag igen också. Jag ska bjuda Felix på råbiff någon dag har jag tänkt så han får se vad det är.

Idag tog talibanerna över Kabul efter 20 år i opposition. Det är så ledsamt ute i världen. Stackars människor.

1 kommentar:

Cre8iv sa...

Kan man få en närbild på blomställningen?!