måndag 2 augusti 2021

Måndag i Prag

Jag sov gott första natten och vaknade kl 7. Kollade lite nyheter på BBC world och gick och käkade frukost. Här en morgonvy från balkongen.


Tornseglarna flyger runt och låter så vackert. Det är så sällan jag hör dem uppe i kapellet. De verkar hellre flyga över städer med högre bebyggelse.


Det här med andningsmask är inte så enkelt som man kan tro. Här krävs skydd i alla affärer och i kollektivtrafiken och egentligen inomhus bland folk så länge man inte behöver äta. Det blir väldigt instängt och igår hade underläppen blivit svampig som om den legat i vatten. Jag satt ju med läpparna ihop en hel dag och andades genom näsan. Jag kan heller inte ha glasögon på mig och läsa eftersom den fuktiga luften går upp på ömse sidor om näsan så glasögonen immar igen. 

Jag har nyss lärt mig "Face-ID" på min iPhone. Det kan jag glömma nu eftersom telefonen inte känner igen mig med skydd. Han kanske lär sig. De verkar kunna göra det har jag förstått.


Frukosten var medioker men det gör inget. Allt jag inte känner igen provar jag. Kaffet var som vatten så det kommer jag inte ta någon mer gång. Jag har med mig en liten pepparrotsburk som jag fraktar mina mediciner i när jag ska ner till frukost. 


Hemsk inredning och fruktansvärd musik. Den här planschen skulle knappast sitta i en hotellfrukostsal i Sverige. Det verkar ha varit något annat här innan hotellet tog över. Kanske en väldigt tråkig restaurang. Namnet "Vanity" dyker upp här och där på väggarna men hotellet har tydligen tyckt att det ser OK ut och inte ändrat inredningen.

De har musik som spelats in av coverartister. Imorse hörde jag "Shine on your crazy diamonds" och "luciasången", båda i några sorts släta lättlyssnade versioner som ligger långt ifrån originalen. "Hissmusik".


Här står jag nu redo att ta mig an Prag den första dagen. Arbetsshorts för att de har bra fickor. En ny t-tröja direkt ur förpackning. Jag hade sex oöppnade t-tröjor hemma som jag tog med.

Jag började med att gå och ta ut kontanter. Man måste undersöka var man bäst tar ut pengar för att inte bli blåst. Det finns uttagsautomater överallt som lurar en på dålig kurs och skyhöga avgifter. Gå till en etablerad bank och ta ut i deras bankomater. Jag tog ut 1000 pengar och det motsvarar 450 svenska kronor. Hade jag gått någon annanstans hade 1000 pengar säkert kostat 700 svenska.


Café Arco. Ett stadigt Kafka café.

Jag fortsatte mot TV-tornet för att se det första David Cernyverket. 


På vägen dit stannade jag och tittade ner i marken. Sådana här saker fascinerar mig när jag är utomlands. Att se hur det ser ut under ytan.

En klocka som sitter på en stolpe. Sådana klockor ser jag lite varstans. Alltid av samma modell. Är det inte lite östeuropa över den?



En gammal judisk kyrkogård har fått ge plats för TV-tornet. Tyvärr var den stängd men jag kunde ta några bilder mellan staketspjälarna.


David Cerny har gjort en del spektakulära verk. 



Här bäbisarna på TV-tornet. Jag tänkte åka upp i tornet men de hade fel på visakortsterminalen så jag struntade i det. Jag var helt ensam vid tornet.

Jag var på väg till den stora kyrkogården där Kafka ligger. På vägen dit köpte jag en blomma att lägga på graven. När jag kom ut ur affären satt det tre exakt likadana hundar bundna vid samma staket.


Herregud vilken dålig fantasi folk verkar ha. Så här utanför turiststråken får man verkligen akta sig när man går. Folk tar inte upp efter sina hundar. Jag har sett små hållare för hundbajspåsar som sitter lite här och där. Men det är små papperspåsar som våra påsar för komposterbart. Undrar hur de tänker sig att man ska ta upp hundskit med en sådan?

Sedan gick jag till kyrkogården. På den judiska delen smet jag in utan en kippa på huvudet som jag som man är skyldig att ha där.






Till Kafka var det skyltat.

Lite olika bilder på de vackra gravarna. Allt är också så tyst och stilla därinne.


Franklin var tvungen att få vara med på bild också. Han har ju legat på Miles Davis grav också.


Här stenen i sin helhet med min blomkvast vid foten.


Det är något visst med gravar.


Kafkas vän Max Brod ligger mittemot. En minnesplakett sitter på muren mot vägen.

På väg tillbaka in till stan gick jag in i ett köpcenter för att gå på toa. 


Kolla skyltningen här. Så här skulle inte skyltarna varit utformade i Sverige.

Jag stannade på ett ställe som hette Sokolovna Vinohrady. Öl och Svíčková na smetaně. 


Mört kött med gräddsås, brödknödel och lingonsylt.


Se så mört!

Jag gick till en ungersk livsmedelsbutik jag kollat upp innan i de kvarteren. 


Jag köpte paprikapasta som jag inte haft på flera år. Jag får passa på när jag är utomlands. Till saluhallarna i Stockholm och Göteborg kommer jag aldrig mer att återvända. Jag är färdig med Stockholm och Göteborg.

Prag är känt för sina "passager". Genomgångar genom kvarter där det finns lite verksamheter. Här ytterligare ett Cernyverk.


I Lucerna passagen.


En annan känd passage är Světozor med den kända mosaiken.


Mosaiken i närbild.

När jag kommit hit var klockan ca 13:30 och jag trodde inte jag skulle orka ta ett enda steg till. Jag hade gått oavbrutet hela dagen förutom när jag åt lunch och en stund på någon bänk. Jag är verkligen inte van detta. Kl 14 var jag på hotellet igen och sträckte ut mig på sängen en stund och påbörjade dagens blogginlägg. Då hade jag gått 20 000 steg.

Kl 17 tog jag en ny sväng. Ytterligare 5 800 steg. Jag tänkte köpa vatten så jag har här på rummet. Jag kom också på att jag skulle ta en sväng till en loppis jag läst om på nätet. Stället heter "Bric a Brac" och mannen därinne har allt. 


Allt utom kapslar från det gamla rörpostsystemet som jag var ute efter. Vi blev sittandes utanför och vi försökte få ihop en träsejdel i massor av delar och metallringar som skulle nypa åt men det gick inte. Vi pratade en stund och han ville bjuda på en slivovitz. Tyvärr hade han slut men han låste butiken och gick och hämtade. Det var hembränd slivovitz från Serbien i en gammal saftflaska. Han dröjde en stund inne i butiken och kom ut och hade slagit upp spriten i en elegant karaff och sedan skålade vi.


Mysig stund utanför butiken. Han hade också en gammal torr mistel som hängde under skylten. Jag berättade om mina därhemma.

Jag ska gå dit om några dagar igen. Det var inte så billigt därinne men det fanns jättemycket fina saker som jag skulle vilja ha. Något köper jag nog ändå. När jag skulle gå gav han mig en lapp där han hade sammanställt veckans billiga luncher i omgivningarna.


Här såg jag en avsvalkningsfontän som sprutade vattenånga. Otroligt svalkande att hålla ansiktet framför den där en stund.

Jag köpte en bok i en bokaffär. Den hade jag också tänkt köpa så fort jag kom hit. En guidebok av de som gör så bra filmer om Prag på Youtube. "Honest guide to Prague".

Och lite mat jag tänkte testa.


De är lite efter oss här nere. På den ena chokladbiten var det en tecknad figur. En "black-face". Funkar inte i Sverige. Snacksen smakade som en blandning av Kalaspuffar och ostbågar.

Inga planer än för morgondagen. Det regnar ihållande här nu.

Inga kommentarer: