lördag 28 augusti 2021

Tobaksmalning

Felix och jag var till Mariebergs köpcenter i Örebro. Felix övningskörde dit men det var väldigt jobbig trafik inom handelsområdet. Bilar och folk överallt. Lönehelg sa vi nästan i munnen på varann. Han parkerade vid Mediamarkt men sen tog jag över. Dessutom hare övningskörningsskylten ramlat bort. Det är lite dåligt med magnetisk yta bak på min baklucka och den har alltid hängt lite på trekvart. 110 km/h blev nog för mycket för den. Vi köpte en ny på Jula innan vi åkte hem men jag körde ändå. Det blir stirrigt när rondell följer på rondell och man inte är riktigt säker på var man ska.


Vi käkade indiskt. Jättegott men jag fick vara lite försiktig med min svidande tunga.

Vi var hemma igen vid halv tre.

Jag åkte hem och drog fram tobakskvarnen. Jag har varit så ivrig att få mala på riktigt. Jag har ju bara provmalt lite tidigare.


Men det flöt inte på så bra som jag ville.

Själva "svalget" på kvarnen är trångt. Tobaken försvinner inte ner till knivarna utan man måste hela tiden vara dår och peta för att lösa upp trasslen som stoppar upp. Bladnerverna trasslar och ställer sig på tvären. Då testade jag att ta knippen och klippa bladnerverna i 2 cm bitar och då gick det bättre. Men man var ändå tvungen att ta pinnen och rensa hela tiden. Svalget är lite för trångt. Jag malde halva den där påsen som står där innan jag lackade ur. Genomsvett och så hade jag givetvis klippt mig i handen så jag blödde.

Jag ringde en av de andra snusfabrikörerna och beklagade mig.

Jag skulle ändå inte ge upp. Jag repade av tobaken från nerverna och knosade sönder bladmassan. Då blev det nästan inga stopp alls men det rann inte automatiskt heller. Jag fick hela tiden stå där med pinnen. Sedan tog jag nervknippena och klippte ner de för sig i sakta mak. Då gick det bättre och jag fick upp ett litet flyt. Jag malde tre papperskassar och det tog 2 och en halv timme. 


Inte ens hälften men nu har jag ca 3 kg torkad mald tobak. Jag märkte att bladnerverna var lite klibbiga inuti. Förra året hanterade jag ju inte nerverna så jag vet inte om de också var klibbiga.

Nu tar jag en tidig lördagkväll och lägger mig och läser. Det gjorde jag igår också men då kunde jag inte somna.

2 kommentarer:

Cre8iv sa...

Övning ger färdighet, så det kommer gå lättare nästa gång, men klibbet gör mig orolig!
För mig är "klibb" nästan synonymt med fukt och fukt kan generera mögel om det förvaras i tätslutande kärl.
Jag hade testat med att förvara det separat under en tid först, ev torka det lite extra, innan det blandas med resten.

Eddie sa...

Jag har en plan för klibbet. Oroa dig inte.