tisdag 10 augusti 2021

Roslagsmahogny

Tillät mig somna om så jag gick upp 9:30 och drack kaffe, Drog på soppan sedan igår och lät den stormkoka en liten stund ifall det skett någon bakterietillväxt i natt. Grytan stod på altanen och det var 14 grader när jag la mig. Inte nog kallt egentligen och grytan var stor.

Jag hängde fram all tobak jag skördade igår så den fick hänga i solen idag. En annan sak som jag glömde igår när jag skrev vad jag varit så nöjd med när det gäller tobaksodlingen är galgsystemet jag har. Jag flyttar knippena hur lätt som helst med ett kvastskaft som jag fyller med galgar och går iväg. 

Sedan tog jag tag i de tre dörrarna på uthuset som var kvar att behandla inför vintern. Jag visste att jag hade färdigblandad roslagsmahogny kvar sedan förra året men det var helt omöjligt att hitta den. Som tur var hade jag ingredienser så jag kunde blanda ny. 


När jag var färdig med dörrarna hittade jag förstås förra årets blandning. Jag hade hällt över den i en liten sylthink så jag hade letat efter fel förpackning. Jag var säker på att det var i en fyrkantig genomskinlig plastburk. Men nu har jag gott om det till nästa år istället. Det blir ju inte förstört.


Här är båda dörrarna behandlade. Det är så tillfredsställande att se hur träet suger åt sig. Det är som att smörja ovansidan på en narig hand med helosansalva. 


Och här dörren till gavelutrymmet.


Oljan kryper igenom till baksidan via kvistarna. De här tre dörrarna som jag behandlade idag här jag nog gått över mer än tio gånger sammanlagt. I början när de var nya drog jag dem flera gånger på en sommar. Nu är det en gång om året. När solen skiner så oljan blir mer lättflytande och suger in bättre.

Den här sortens underhåll är bara roligt och jag ser fram emot det varje år.

Jag gick mitt lilla skogsvarv också och letade frökapslar men hittade inga. Revormstöreln jag sett tidigare kunde jag inte hitta nu heller.

Sedan glesade jag ur bland bladen på galgarna i prediksalen. De bladen hade torkat jättebra sedan igår redan. Just nu är nästan alla galgar i tjänst någonstans i systemet. Jag har några kvar till nästa skörd men jag hoppas att jag fått ytterligare några fria tills dess igen.

En solig och fin dag idag. Det hade kommit 10 mm regn inatt. Soppan var god också men tyvärr hade jag gjort den lite för stark. Men med bröd till och en klick cremefraich gick det bra. Soppa är väldigt gott. Fem matlådor blev det också.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Eddie!
Hur ser dina planer ut den 20/8 funderar på att besöka staden som Picasso valde!
Hälsningar ArnUven

Eddie sa...

Hej Arnuven! Jag jobbar ju hemifrån så jag är hemma. Gud vad roligt det vore att träffa dig en stund! Du kan maila mig på kapellet@yahoo.se så gör vi upp mer.