tisdag 3 augusti 2021

Tisdag i Prag

Vaknade kl 8 och då känns det som om jag försovit mig. Jag hade svårt att somna igår. Det var varmt och fuktigt så jag satte på AC:n. Igår natt låg jag naken ovanpå täcket. Jag började så igår också men jag satte på AC och drog på mig täcket istället. Jag läste ut den nya boken innan jag somnade. 

Idag verkade det vara stilla ute och det var klarblå himmel när jag vaknade. Helst skulle jag ta en dag utan så mycket vandring men det skulle vara synd när det var så fint väder. 


En nyladdad snusdosa ser jag till att ha inför varje ny dag.


Imorse provade jag soppa till frukost istället för kaffe. Helt okej. Så fäår det bli i fortsättningen. Soppa och ostsmörgås till frukost.

Jag började vandra mot Legi most igen. 

Jag stannade till framför "Oppelthuset", Kafka bodde där en tid.


Denna bild togs när Kafka och systern Ottla står utanför huset. Denna bild är lånad från Internet.


Jag ställde mig likadant och lät en mamma med två småbarn ta en bild av mig där. Synd att jalusiet för fönstret inte var nerrullat som det är på bilden ovan.

Sedan hittade jag en hållare för hundbajspåsar.


Konstigt va! Hur tar de upp skiten med en sådan?


I detta hus föddes Kafka.


Och här en trevlig skulptur.


Fina trånga små gränder. Det är så stilla på morgonen i dessa kvarteren.


Här en restaurang där "L" och jag hängde en del när vi var där.

Tog en extrasväng för att titta på ett David Cernyverk igen.


Detta heter "K" och föreställer Kafka. En gång i timmen rör sig skivorna runt en i taget på något vis. Jag orkade inte vänta för att se efter.


Sedan passerade jag min kära Tescobutik. 

Redan efter denna promenad kände jag att det skulle bli jobbigt att gå idag. Jag gick ner i tunnelbanan och köpte ett 24-timmarskort. Sedan åkte jag iväg en bra bit för att kolla några Cernyverk till.




Detta är "Speedman".





Detta är "Pegasus".



Sedan åkte jag en bit till och kollade på "Cyberdog".





Och "Trifoot". Ögonen roterar. Se skillnaden på de två bilderna med flygplanets kondensstrimma.

Härute i Nove Butovice åt jag också lunch.


Idag blev det konfiterad anka. Smarrigt värre och kladdigt. Men jag orkade inte äta upp idag heller. Jag hade behövt vara hungrigare än jag var. Anledningen till att jag åt på "The Pub" i Nove Butovice var att jag sett ett Youtubeklipp med ankan just därifrån. Det låg också precis vid "Trifoot".

Sedan åkte jag raka vägen till hotellet. Jag var tvungen att vila lite. Jag tog bara 9 800 steg fram till klockan 13:30. Men jag orkade inte längre helt enkelt. Det var varmt idag och jag försökte hålla mig i skuggan. Det är tur att jag är här själv. Ett ressällskap skulle bli vansinnigt på mitt långsamma tempo.

När jag legat en stund och påbörjat dagens blogginlägg gick jag ut igen. Jag tänkte åka ett varv med en sight-seeingspårvagn. 


Här kom den.

Jag hoppade på men blev varse att det krävdes en specialbiljett för att få åka med. Jag trodde mitt 24-timmarskort skulle gälla men så var det inte. Jag fick kliva av igen.

Jag tittade också in på posten en sväng. De har ett fantastiskt postkontor. Det var också därifrån Prags rörpostsystem utgick ifrån. Tyvärr får man inte fotografera inne på posten.


Men det gjorde jag ändå.

Jag strosade planlöst men hamnade till slut i passagen Svetozor igen. Jag gick rakt igenom ut till parken på andra sidan och där satte jag mig och tittade på ett vackert konstverk i skuggan.


Okänd konstnär och jag gillade den verkligen.



Lite närbilder också.

När jag letade efter en plakett med konstnärens namn hittade jag en liten sten. Någon hade ställt den vid foten på den ena av plåtdamerna. Jag stoppade den i fickan.



En liten uggla minsann. Konstigt!

Jag kom på att jag sett Konthantverksbutiker i det området där jag befann mig och gick in i en. Jag blev genast förtjust i en liten skulptur som föreställde ett litet berg med en kyrka, några hus och några träd. Upp till kyrkporten gick en liten väg.


Jag köpte den och butiksinnehavaren packade in den så noga att jag tänkte att den får vara så tills jag kommer hem. Den kommer jag att ta i handbagaget.


Jag fotograferade en snarlig skulptur. Så här ser den ut.

Sedan passerade jag ytterligare ett verk av Cerny.



"Sigmund Freud". Ska tydligen föreställa Sigmund Freud som tröttnat på livet och ska släppa taget snart.

Sedan gick jag hem. Jag var heller inte nog hungrig för att äta igen. Än mindre sugen på öl så det fick vara.


Det såg ut att dra in ett oväder över staden.

Inga kommentarer: