måndag 9 augusti 2021

Tobaksdag i kapellet

Idag har jag sannerligen njutit av tillvaron. Det blev många timmar tobak idag. Jag har haft tobak på tork i det sista torkstadiet inne i prediksalen. Nu när jag varit borta en vecka har det torkat helt. Jag tror det var fyra blad som behöver torka lite till. Man hanterar de där tobaksbladen ett antal gånger innan man mal det till snus. 


Jag plockade ner det i papperspåsar och det var så underbart tillfredsställande att bara knöla ner torra blad i påsarna. Det innebar att jag fick två torkställningar tomma där jag ta in nästa omgång som är i det stadiet. Jag fick också loss en massa galgar som de torra hängt på.

Det som hängt bakom uthuset medan jag varit borta ska gå in i ett nytt stadium nu. Det mesta var gult men en del hade också blivit brunfläckigt.


Det brunfläckiga ska nu torka ordentligt inne i prediksalen. Så jag flyttade in det och hängde isär bladen lite.

Det gula ska hänga ett tag till utomhus. Nu har jag tagit gavelutrymmet i anspråk till det. Först stod jag på baksidan av uthuset och plockade isär varje galgknippe. På varje galge hängde 6 blad. Jag organiserade om så att det bara hänger fyra på varje galge. Bladen vill gärna klibba inom och nu tog jag isär dem och släppte in ny luft i knippena.

De gula knippena fick hänga i solen hela dagen och sedan hängde jag in dem i gavelutrymmet på uthuset.


Här hänger de nu och det är alltid luftigt i detta utrymme. För att bättra på luftombytet låter jag dörrarna stå öppna dagtid.


Jag skördade idag också och tog bort en herrans massa tjuvar som växt medan jag varit borta. Tjuvarna släpper jag rakt ner i tobakslandet så de får gå tillbaka in i systemet.


Det blev en större skörd idag än jag trott. Nu är det nog en vecka till nästa skörd. Då har antagligen alla andra blad som hänger nu gått över till nästa stadium. Det finns tydligen 6 stadier. 

  • Nyskördat som fortfarande har cellspänning. D v s cellerna är intakta och har ännu inte börjat torka och skrumpna ihop. 
  • Slaka gröna. Cellspänningen försvinner när cellerna gradvis förlorar vätska. Övergången till detta stadium går fort. Redan samma dag börjar de sloka.
  • Gula. De slaka gröna bladen tappar klorofyllet och blir gula. Denna förändring tar åtminstone en vecka. Jag har ännu inte kunnat koppla ihop mognadstiden med temperatur och väder.
  • Gula med bruna fläckar och fält. Jag har inte koll på när det händer men det borde vara avhängigt temperatur och luftfuktighet.
  • Bruna, torra men med centralnerven gul och fuktig. Samma som ovan. Jag har inte riktig koll på tiden.
  • Bruna och helt torra. Efter en vecka i prediksalen verkar de flesta bladen ha torkat helt.
De här stadierna genomgår alltså varje blad. Jag har alla stadier igång hela tiden men på olika platser. Bladets väg från skörd till kvarn är; på plantan, bakom uthuset, i gavelutrymmet, i prediksalen, i pappkasse sedan malning och i en tät plastlåda. I början av skördesäsongen använder jag inte gavelutrymmet. Då brukar jag ha knippena hängande under altantaket på torkställning.

Jag har gjort så många förbättringar i år så det går mycket enklare nu. 
  • Jag spolar bort skräp istället för att borsta. När jag borstade gick bladen sönder i ett kör. Vattnet jag tillför rinner av nästan direkt.
  • Jag hänger sex blad på varje galge först. Sedan plockar jag isär knippena när de gulnat och hänger om bladen men då bara fyra blad på varje galge.
  • Jag plockar igenom knippena oftare så de ska få in luft. I år har jag inte sett minsta tillstymmelse till mögel. Förra året hade jag problem med mögel.
  • Jag skär upp mittnerven så långt jag kan i år. Då torkar den snabbare. Förra året gjorde jag bara ett snitt så den kunde träs på galgen. Nerverna ville gärna mögla då.
  • Vi (jag och tre andra snusfabrikörer) har köpt en ny effektiv kvarn så att även bladnerverna kan malas i år vilket kommer att innebära ett bättre utfall av skörden. Förra året använde jag inte nerverna eftersom matberedarens knivar inte rådde på dem. Jag eldade upp alla bladnerver. Det ångrar jag nu när vi har en kvarn som rår på dem.
  • Jag odlar bara en sort. Alida. Då mognar allt samtidigt och jag slipper att hålla isär alla blad med namnlappar och olika rader med linor att hänga upp olika knippen på.
Samtidigt som jag grejade med tobaken gjorde jag också ett improviserat försök till en gulaschsoppa.

Jag ville prova kryddblandningen jag köpte i Prag. Men jag började dricka öl på eftermiddagen och var så inne i tobaksvärlden att jag nästan glömde bort soppan. Den har puttrat ett bra tag men den får vila över natten så brassar jag på den imorgon igen och smakar av den. Jag har ännu inte smakat på den faktiskt.


Jag satte upp min lilla kubistiska skulptur också.


Och mitt verk från en keramiker i Prag. Jag måste tänka ut en plan med mina fönsterbänkar nu när nästan alla hibiskusar är borta.

Inga kommentarer: