lördag 14 januari 2023

Det här med jämställdhet

Antagligen är jag för dum för att förstå. Jag kan inte riktigt släppa torsdagens förvaltningsmöte om jämställdhet. Jag inser ju hur komplicerat och känsligt området är men jag får ändå inte ihop det. Vi har fått lära oss - inte bara i "tjänsten" -  hur viktigt det är att inte göra skillnad på män och kvinnor. Sedan har även könet "annat" tillkommit för att ytterligare förvirra mig. Det anses inte vara någon som helst skillnad mellan könen. Det är en utbredd uppfattning idag. Alla kan byta däck på bilar och sticka vantar. Det finns t o m de som blir sekundärkränkta av att man antyder något annat. Jag minns en gång för något år sedan när jag kom in på jobbet efter en lunch på stan och var så glad när jag sett en liten ung blond flicka sitta och manövrera en stor grävmaskin och pensionsmässiga gubbar stå i gropen med spadar. Några av de yngre tjejerna sa att de inte trodde det om mig. Att jag hade en sådan förlegad människosyn. Varför skulle inte en ung flicka kunna köra grävmaskin? Jag försökte förklara att jag blev bara så glad av att se det. Att jag aldrig sett det förut. Men mitt försvarstal hjälpte inte. Jag ansågs ändå fördomsfull och gammaldags.

En kär väninna till mig ringde en däckfirma och hade någon fråga om ett hjul (tror jag - jag minns inte riktigt om det var ett hjul eller något annat men det spelar ingen roll för berättelsens skull). Mannen i andra änden på telefonlinjen frågade om hon inte skulle vänta till hennes man kom hem för att byta hjulet. Då frågade hon om man någon gång under själva montaget använder kuken. Om inte borde ju hon kunna göra det. Väldigt rolig vändning på samtalet tyckte jag.

När man vänder sig utåt med information nu för tiden är det jätteviktigt att vi inte röjer de gamla fördomarna som vi påstås ha. Det är ingen som helst skillnad på könen hävdar en del och det är den åsikten som var PK 2022. Den som påstår något annat har en förlegad människosyn numera. Att förutsätta att en kvinna har en make är något som är helt tabu numera. Om man frågar henne behöver man lägga till maka också för att frågan ska bli PK och för att man inte ska behöva stå till svars för att man kränkt någon. Att ställa frågor som: -Kan du inte fråga din make/maka när han/hon kommer hem, blir för dumt. Man kanske ska säga hon/han istället. I den ordningen för att inte mannen ska komma först och anses mer värd i sammanhanget. Då bör man hellre fråga: -Kan du inte fråga din partner när hen kommer hem. Vi ska behandla alla exakt lika och inte göra skillnad. Män, kvinnor och "annat" har ingen betydelse. Alla ska behandlas lika.

Eftersom det inte är någon skillnad alls ska vi akta oss för att fråga efter kön också. T ex i enkäter. Om man ändå måste fråga efter kön måste alternativet "Annat" finnas med. Man ska inte behöva ange det eftersom det i de flesta fall är helt ointressant.

Vid torsdagens möte visade det sig att saken börjat vända lite nu. Nu ska man ta hänsyn till vad män respektive kvinnor har för olika åsikter. Det som ingen ville låtsas om 2022. Var i kommunen kvinnor respektive män känner sig mest otrygga t ex. "Annat" verkar man inte vara intresserad av att få in svar ifrån. Vilka som i högst utsträckning cyklar till jobbet; män eller kvinnor. Om det mönstret förändras på vinterhalvåret o s v. Jag förstår det mycket väl att det är skillnad på hur män och kvinnor tänker olika där och nu får man plötsligt säga det öppet igen. För att få fram den statistiken måste man ju helt enkelt fråga efter kön.

Statistik från perioden då man inte fick fråga blir oanvändbar. Som tur är finns äldre statistik att tillgå när det var okej att fråga och nu är det okej igen alltså. 

Jag minns att vi en gång fick i uppdrag att se om vi kunde utläsa ur vårt ärendehanteringssystem om vi behandlar kvinnor och män olika i vår tjänsteutövning. Eftersom det aldrig varit aktuellt att ha en kryssrutan för man, kvinna eller "annat" var det inte helt enkelt. Vi gjorde ett försök att titta lite på vanliga namn så som Erik och Maria som antyder något om könet även om man inte kan vara säker på det heller. Det var förstås ogörligt att få fram något vettigt förutom att nästan alla klagomål som kommer in till ett miljökontor kommer från kvinnor. Nästan alla som vill göra något och begär tillstånd är däremot män. En statistik som ingen var intresserad av alls. Den ansågs förstås helt oanvändbar.

En gång gjorde jag för skoj skull en graf över hur fördelningen mellan manliga och kvinnliga miljöchefer hade förändrats genom åren så länge jag själv varit i branschen. Jag tyckte det var roligt att visa den positiva utvecklingen med övergången till kvinnliga chefer. Men det var inte okej fick jag hintar om. Könsuppdelade jämförelser var inte PK. Även om jag inte kunde dölja min glädje över utvecklingen var det ändå från kvinnor kritiken kom.  

Idag tog jag en tur till Karlstad. Biltema för att köpa en pakethållare till min nyinköpta spanska felixcykel. 229:- medan den enklaste jag hittat i Spanien låg på 45 €. Köpte cykelbelysning och reflexer också.

Sedan IKEA och handlade lite smått. Bl a en likadan sänglampa jag har i Spanien. Den jag haft hemma har gått sönder. Ett stort underlakan som ska med till Spanien. Påslakan har jag härhemma och tvättar dessa ikväll för att packa ner i resväskan.


Resväskan fylls på igen nu. Jag har en lista med saker som ska med från Sverige denna gång och jag börjar bli klar med den nu.

Jag åt lunch med min vän Anders på IKEA också. Det går länge mellan gångerna då vi ses nu för tiden men det är alltid trevligt att träffa honom. På hemvägen stannade jag vid Jula och köpte n backspegel till felixcykeln. Jag tror att jag kommer att använda den en hel del när Felix inte ska ha den. Den är mera lättcyklad än den jag hade sedan tidigare.

Ikväll tände jag kandelabern och tog mig ett par folköl. Det var längesedan nu.

Inga kommentarer: