torsdag 19 januari 2023

Två veckor till ny spanienresa

Allt är fixat. Väskan i princip packad och nu är det bara att bida sin tid. Jag såg att det blivit betydligt kallare i Spanien nu för en period. Hoppas det vänder lite inför min kommande resa. Denna gång ser jag fram emot att träffa Farideh, Kent och Tony. Jag vet inte riktigt vilka fler av mina vänner som är där just då. Hoppas kunna cykla mera och låta Farideh och Tony visa mig nya platser. Jag och Kent ska till IKEA igen och byta min felköpta bäddmadrass. Jag vill också besöka "storloppisen" en söndag. Jag jobbar dock på dagarna de första två veckorna men eftersom jag i regel vaknar så tidigt kan jag avsluta dagens arbete runt kl 16. Då har jag nästan tre timmar kvar med någorlunda dagsljus för att hitta på lite saker.

Jag hoppas ju alltid att få se prosessionslarver och stå bland blommande mandelträd och jag tror att det ligger rätt i tiden faktiskt. Kanske fler fåglar kommer tillbaka från Afrika också. Jag ska spela in ett avsnitt i serien "Självförsörjande på snus" därnere. Ett teoriavsnitt där jag pratar om fröer och deras groende.

Jag ska få en ny varmvattenberedare installerad direkt när jag kommer ner också men nu är det slut med investeringar i lägenheten för ett tag. Det blev en kostsam vårvinter i år. Jag kanske köper en grill i sommar ändå. Det skulle vara roligt att grilla kanin. Jag kollar youtubeklipp hur man styckar kanin nu för att förbereda mig. Jag snubblade över ett annat youtubeklipp hur man gör en cajunkaningryta. Vilken dialekt kocken har. Han är helt underbart amerikansk.

Hur skulle jag överleva här i mörkret, kylan och blötan utan att ha allt det här att se fram emot?

En ganska stor förändring som verkar slagit igenom i mitt liv är att jag mer eller mindre kommer att överge osthyvel till förmån för ostkniv. Jag förstod först inte hur jag skulle överleva i ett land utan osthyvlar men när jag provade tycker jag faktiskt att det är enklare och mer adekvat att skära med kniv. Så nu har jag börjat göra det i Sverige också. När jag skär med osthyvel vill jag gärna ha fyra - fem ostskivor på mackan för att det ska bli något. Då är det enklare att skära lite tjockare skivor än vad en osthyvel kan åstadkomma.


Så här liksom.

Dessutom blir spillet mindre. Och inga irriterande skidbackar om man har haft frukostgäster. Jag köpte en trekantig bit Svecia idag och skar bort den bakre vaxkanten. Sedan skar jag skivor från spetsen och bakåt och avslutade med att skära bort vaxkanten undertill på skivorna. Det går smidigt och det blir i stort sett ingen ost i vaxgränsen som går bort.

Inga kommentarer: