fredag 2 juli 2021

Ängsprojektet


Idag kom det beställda fröer från Impecta. Ängsväxter. Jag går också runt med en tom medicinburk i fickan för att kunna plocka åt mig frökapslar när jag hittar sådana under promenader.

Jag har kommit på hur jag ska markbereda gräsmattan i höst inför sådden också. Marken består av utfyllnadsmaterial av sopsand från kommunen. När jag skulle bygga upp trädgården lite fick jag sådant grus av kommunen som legat ute på vägar och cykelbanor. Ovanpå det la jag ett - egentligen alldeles för tunt lager av - matjord. Gräsmattan har aldrig tagit sig ordentligt. Det har bara blivit mossa och enstaka grässtrån. En sorglig syn alltså. En mager väldränerad yta. På så vis perfekt för en äng.

Fram till i september ungefär kommer ängen få växa hur den vill och sedan kommer jag att slå ängen med trimmer. Jag plockar bort sådant jag inte vill ha då och då. Nässslor och Gråbo t ex. Jag ska lägga det slagna gräset i släpkärran med en presenning i botten så stråna får torka och fröa av sig. Jag får vända runt det med jämna mellanrum.

Under tiden mossriver jag gräsmattan. Jag har gjort det en gång förut och då blev det stora sår i gräsmattan när mossan försvann. Det är det jag vill uppnå nu igen. Jag samlar upp fröerna från presenningen och blandar upp dem med inköpta fröer och sedan sprider jag fröblandningen över hela ytan. Då får fröerna en bra start i livet och kan börja gro nästa vår.

Då räknar jag med att problemet med mossan kommer att bli mindre i takt med att växterna etablerar sig.

Under promenaden idag noterade jag Ängsskallra och Gökblomster. Där ska jag plocka frökapslar vad det lider. Inte Gökblomster. Jag tror den ska stå lite mera blött. Släktingen Tjärblomster tror jag däremot skulle passa bra. Jag kommer att plocka frökapslar lite här och var under sensommaren.

En väldigt varm eftermiddag och kväll i kapellet. För varmt för att dricka öl. Hoppas det blir lite svalare imorgon. Och hoppas det kommer regn. Annars måste jag börja vattna mera igen. Jag vattnade lite igår kväll men lär nog ta en runda med slangen ikväll igen. Det är mest tobaken jag tänker på då. Konstigt. Det finns inga tjuvar på plantorna än.

Inga kommentarer: