fredag 16 juli 2021

Meningen med livet - Minnena (dåtiden)

Minnet är opålitligt men vi går ofta tillbaka till minnen ändå. Diskuterar man minnen med någon slås man av hur olika man minns trots att man varit med vid samma tillfälle.

Minnen skulle jag vilja definera som det sammanlagda intrycket man fått av vissa situationer. Däri ingår syn, doft, ljud, smak, beröring och känslan av stunden. 

Jag ska gå in på olika minnen i kommande inlägg men nu skriver jag generellt. Minnena är ju dåtid. Händelser man minns och som kanske danat en så man blivit den man blev. De säger att ens personlighet utvecklas ungefär tills man är femton år. Är man en trevlig tänkande individ då så är det troligt att man är sådan resten av livet också.

Jag ser på hur Felix utvecklas. Han har alltid varit en person som varit omhändertagande och klok. Det finns stora chanser att han kommer att bli en jättefin man när han blir äldre. Snäll, vill ingen något ont och finns där för de som inte har det så lätt eller bara är vilsna.

För egen del tycker jag att jag blev ganska bra ändå. Eller i alla fall tillräckligt bra. Jag blev pappa utan egen förebild men jag har snappat upp bra saker som vuxna män gjort när jag var liten. Så har jag också försökt uppfostra Felix. Uppfostra är ett ord som inte känns 2020 precis men det finns kanske inget annat ord.

Utifrån de erfarenheter/minnen man har planerar man också framtiden. Man vet vad som fungerar och inte. Man blir trygg i beslut man tagit tidigare och man har lärt sig ungefär hur mycket beslutsunderlag man behöver för att kunna välja mellan olika saker.

Vissa minnen försöker man återuppleva men det visar sig oftast att det inte blev så bra som man mindes det.

Jag försökte fotografera dåtid, nutid och framtid här nyss. Så här blev det:


Dåtid (vilket var nutid när bilden togs).


Nutid (som blev dåtid så snart jag bilden var tagen).


Framtid (som snabbt blev dåtid innan jag visste ordet av men när jag tog bilden var det nutid). Det tycks vara omöjligt att fånga nuet.

Nåväl. Jag kommer ändå minnas denna fredagkväll som den första sommarkvällen på sommarsemestern. Hur skuggorna står denna kväll på bilderna har inget med kvällen som sådan att göra.

Det är helheten till vilken dessa bilder bara är ett stöd. Vindstilla, bar överkropp, berusad och Santana.


Inga kommentarer: