fredag 9 juli 2021

Tobakskvarn

I onsdags slog jag på stort och beställde en spannmålskvarn från Amazon. Jag har sett hur andra snusfabrikörer använder just denna kvarn men med lite modifiering.

Idag på lunchen kom den.


Ett stort härligt paket.

Jag har tidigare använt en vanlig matberedare att finfördela tobaken med. En sådan klarar inte bladnerverna tyvärr. Den här ska göra det i alla fall. 

När jag tar reda på de torra tobaksbladen repar jag av bladytan från mittnerven. Eftersom den är så svår att mala har jag kastat nerverna eller eldat upp dem. Nerverna utgör en ganska stor del av det torkade bladets totalvikt och ger det färdiga snuset bättre "kropp" enligt "expertisen". Jag vet inte men det är i alla fall ett utdraget arbetsmoment som sparas in om man slipper frilägga alla nerver. Min förhoppning är att jag ska kunna mala de torra bladen i sin helhet genom att köra ner blad för blad i kvarnen som i en kompostkvarn.


Så här ser den ut.


Om man tar bort kvarnskyddet ser det ut så här. Det sitter ett litet bleck som gör att man inte kan stoppa ner fingrarna. När man häller ner sädeskorn eller majskorn eller vad som helst som man vill mala, rinner ju kornen ner från den stora tratten ner och mals. Runt omkring sitter en plåt med hål i. Den fungerar som en sikt och bitar som inte är små nog stannar kvar i kvarnen tills de slagits sönder ytterligare. Först då går de igenom ner till hinken som står därunder. 

Skyddsblecket måste modifieras så att man kan sticka ner det torra bladet i sin fulla längd. Eventuellt kanske man behöver göra någon form av kloss att peta ner bladändarna med.


Här har jag ställt en flugsmälla ner i tratten för att visa var bladnerven hamnar. Jag tror inte på att man ska tvinga ner bladen så att de följer skyddsblecket ner tills de kommer i kontakt med knivarna.

Det ska bli intressant att prova sedan. Jag behöver torra tobaksblad först bara.

Idag fick jag annan post också. Ett brev från Gustaf Frödingsällskapet där de meddelade att före detta ordföranden Kjell Fredriksson avlidit. Han var en otroligt stor man med den rätta kärleken till Fröding.


Det kommer att innebära en stor förlust för Gustaf Frödingsällskapet. 

Jag har trädgårdssnäckor i brevlådan. Den här mumsade helt ogenerat vidare på brevet medan jag läste. Jag hade svårt att koncentrera mig på texten men när jag läst klart kastade jag ut den lilla snäckan.

Inga kommentarer: