söndag 18 juli 2021

Tobaksodlingen

Igår bjöd jag in intresserade till kapellet för att lära sig hur man kan bli självförsörjande på snus. Jag trodde intresset skulle vara större än det var. Men det är väl som vanligt när jag själv tycker att jag fått en glimrande idé. Den var inte så glimrande som jag trodde.

Det finns en FB-grupp som heter "På gång i Kristinehamn...". Där skrev jag att folk som var intresserade kunde komma idag (söndag) kl 10 om de ville veta mer. Ingen skrev att de skulle komma men några tycktes ändå intresserade. Idag nu på morgonen ändrade jag inbjudan till att vara öppen och om någon vill komma så är det bara att titta in här. Jag är ju hemma hela dagarna i stort sett. Vi får väl se om någon kommer någon dag.

Igår kväll satt jag på altanen och njöt av sommarkvällen.


Jag tog också den obligatoriska sommarbilden med min vackraste klematis i motljus.

Idag räknade jag lite på vad förra årets skörd gav. När jag hade malt allt hade jag fått ihop 5,754 kg torr tobak. Jag hade 120 plantor förra året. Det bli ca 48 gram per planta. Förra året hade jag inga bladnerver med i malningen i och med att de inte går att mala i en matberedare. Nu har vi gått ihop och köpt en riktig kvarn, jag och tre snusfabrikörer till. Nu kommer det att gå som en dans att mala även nerverna och i och med det få ut betydligt mera på varje planta. 

Förra vintern samlade jag ihop alla bladnerver och eldade upp dem. Det ångrar jag nu när jag kunde malt dem istället. Om jag hade haft dem kvar hade jag kunnat mala dem och späda ut årets tobak med.

I år har jag ca 90 plantor men borde ändå få ihop mera tobak viktmässigt.


Till frukost åt jag två knäckemackor med en två månader för gammal pultost. Jag trodde den hade en längre hållbarhet. Jag fick den av Sabina för ett bra tag sedan. Den smakade ändå som den skulle. Den har ju en lite rutten smak även när den är färsk. Den doftar som mögelost men med ett subtilt inslag av förruttnelse.

Idag blir det inte många vingslag. Jag har inte tänkt skörda någon tobak heller. Om inte någon kommer och vill se hur man gör vill säga. Läsning kan nog passa denna dag. Just nu har jag hela sommarsemestern framför mig. Fyra fria veckor.

Inga kommentarer: