lördag 10 juli 2021

Hamburgare med senap!?!?

I min svenska uppväxt med Sibyllakökets burgare har senap aldrig varit ett tillbehör till hamburgare.
-Senap och ketchup, frågade människan i korvkiosken? -Bara ketchup, var alltid mitt svar. Samtidigt tänkte jag alltid att frågan var så urbota dum. Vem vill ha SENAP på hamburgaren, liksom?

Den första gången jag åt hamburgare med senap och ketchup var troligen på McDonalds. De har ju alltid lite senap på sina burgare. Det var inte så dumt faktiskt. Men en Sibyllaburgare med senap fick min hjärna ännu inte ihop.

När jag i min ungdom (1982) var på den grekiska ön Ios fanns det en hamburgarförsäljare som stod i anslutningen till campingen där vi bodde. Efter en heldag på stranden och i vattnet var man hungrig när man kom hem. En dag beställde jag en hamburgare. Det var inga prefabricerade frysta tunna puckar man grillade utan oformliga nötfärsburgare som stektes hårt. Innan jag visste ordet av stod jag där med en hamburgare i näven med senap på. Ingen ketchup. Bara lite senap. Och den var så otroligt god. Jag glömmer aldrig den senapssmaken. Det var en senap som vi inte hade i Sverige då. Den påminde väldigt mycket om McDonalds senap. Det var helt enkelt amerikansk senap.

Efter det har min jakt på just den senapsmaken präglat mig varje gång jag stått och valt bland senappar i livsmedelsbutikerna. Den påminner väl närmast om Dijonsenap. Det finns en tysk senap som heter Löwensempf som också är i närheten av den amerikanska. Jag har också köpt svenska försök att saluföra "Amerikansk senap" men som inte lyckats så bra. Men nu har jag hittat den; Johnny´s amerikanska senap.


Här tillsammans med Johnny´s sötstarka ketchup.

Ketchupen var inte något särskilt tyvärr och den fanns inte på Maxi så eftersom jag så gärna ville testa ketchupen också blev jag tvungen att handla på COOP. Senapen däremot är den som kommit närmast min hamburgersenap från Ios 1982. Cirka 40 år tog det alltså. Jag köpte högrevsfärs och hamburgerbröd på Maxi idag för att ha till kvällsmat.

19 mm regn kom det i natt. Före det hade jag redan vattnat tobakslandet med vattenspridare under en timme på kvällen. Det är inte så dumt att "förvattna" inför ett kommande regn. Jordytan är då redan blöt och kan direkt ta åt sig regnet. Ungefär som att blöta en wettextrasa innan man torkar upp vatten med den. Det är ingen idé att försöka använda den när den är torr. Varje droppe av nattens regn kunde direkt sugas upp av jorden i tobakslandet.

Idag lördag tänkte jag hälsa på en kompis för att se hennes blomsteräng. Hon var tyvärr upptagen så det får bli en annan dag istället.

Lördagen blev ändå jättelyckad och rolig. Det är sällan det händer så mycket i mitt liv som det utvecklade sig till denna dag.

Jag kollade FB på morgonen. En kvinna hade varnat sina medmänniskor för ett jordgetingbo nere vid Bengtsgårds badplats. En jag känner hade svarat att det inte var jordgetingar. Det var "Bivargar". Ett jordbi som fångar andra bin och matar sina ungar med. Jag blev genast nyfiken och tog med mig kameran och körde ner till Bengtsgårds badplats. Han som svarat att det var bivargar ansåg jag vara trovärdig och bivarg skulle vara roligt att se.

Väl framme såg jag mest bromsar men till slut såg jag något som mycket väl kunde varit en bivarg. När jag läste om den första observationen så trodde jag att det skulle vara en stor svärm av bin som strömmade upp ur ett hål i marken. Så var det inte. Jag såg ett bi som verkade kunna vara en bivarg.

På hemvägen styrde jag in till Uddens gård. Det stod på en skylt att det var loppis där. Men där bor ju Idas mor och far tänkte jag. Har de sålt gården tro? Men det hade de inte. Det var de som hade en liten loppis på sin gård. En kvalitetsloppis. Det förstod jag ju också när jag såg att det var de två som hade den. Jag köpte "Bilbo" i pocket. 


Jag har sedan en tid haft de fyra andra böckerna i pocketform som jag har tänkt att Felix ska få. Tyvärr saknades Bilbo och det ju den man ska läsa först. 


Idag blev den sviten komplett.

Sedan hittade jag ett par oanvända bottiner.


Som dessutom passade. 


Jag kommer att vara den enda i hela Kristinehamn som går i bottiner när det regnar.

Jag testar en snackssort som jag aldrig provat också.


Det fanns fyra olika sorter och jag köpte en av varje. Idag testade jag "Creamy Ranch". Den var god. 

Resten av lördagen tillbringade jag inne med mina böcker och min TV i åskvärmen.

Inga kommentarer: