tisdag 3 maj 2022

Knipa i knipa

Jag satte upp elstängslet under en liten förmiddagsrast. Det tog 20 minuter. 


Strömmen kopplar jag inte på förrän plantorna sätts ut.


Min gamla klasskamrat Mikael gick förbi och stannade en stund. Han hade varit uppe vid golfbanan och sett döda fåglar vid padelbanan. Ett gäng småfåglar och en sparvhök. De flyger in i glasväggarna och bryter nacken. Han ser nya fåglar varje dag som krockat och brutit nacken. Padelbanan utnyttjas knappt längre heller. Flugan med padelspel tycks gått över. Det är inte bra det där förstås och man borde nog ta ner de där glasväggarna. Eller göra så att de blir synliga för fåglarna. Problemet måste ju vara vanligt förekommande vid alla padelbanor utomhus.

Jag tog en lunchpromenad till golfbanan och dokumenterade. Jag ringde också till "We love Padel" men jag fick inget svar. 


Rödhake.


Grönfink.

En rödhake till.


En trast av något slag.


Bofink.


Gärdsmyg.


Sparvhök.

Det var verkligen inte roligt att se detta och jag kan tänka mig att det ser ut så här runt många padelbanor i världen.

Mikael och jag pratade en stund om fåglar. Vilka sorter jag ser i Spanien bl a. Han har haft "Stenknäck" vid sitt fågelbord regelbundet i vinter nere i Marielund. Det var många år sedan jag såg en sådan.

När Mikael gick hörde jag hur det "grejade" i min ena uggleholk. Jag var säker på att det var en hackspett. De är vanliga här och håller på att picka på trädstammarna runt kapellet hela dagarna. Men när jag stod och väntade för att se vad det var som höll på inne i holken fick jag en överraskning när ett huvud plötsligt stack ut. Jag fattade inte vad det var förrän hela fågeln kravlade sig ut. Det var en knipa.

Knipor är ju otroligt utpräglade sjöfåglar. Här finns ingen sjö. Det enda som finns är en liten bäck som helt torkar ut sommartid. Knipor jagar vattenlevande insekter och får det t o m svårt i fiskrika sjöar eftersom konkurrensen blir för stor. De behöver också start-, och landningssträckor. När man sätter upp knipholkar är det viktigt att de sätts upp nära sjöar. Gärna så nära att knipungarna landar i vattnet när de ger sig iväg från holken första gången. Jag hoppas verkligen inte att knipan får för sig att slå sig ner i min uggleholk. Jag skulle tro att den kullen som föds där är dödsdömd redan från början. Det verkar vara ansträngt på bostadsmarknaden när knipor överväger att etablera sig i skogsbryn så långt ifrån vatten. Det närmaste vattnet som skulle passa för knipor är väl inom Hagas koloniområde. En knipunge skulle aldrig klara att gå den biten genom skogen. Sivan skulle nog också vara intresserad om det damp ner en liten smakportion i form av en knipunge framför näsan på henne. Det är lite för mycket faror på vägen mellan kapellet och Haga koloniområde.

Jag lär följa denna etablering. Frågan är om jag t o m kan göra något för att den inte ska bli av. Jag kommer att ha ögonen på den där holken ett tag.


Hackspetten bor en våning upp i hålet ovanför pärluggleholken.


Jag spanade efter knipan under kvällen men jag slapp se den igen ikväll i alla fall.

Inga kommentarer: