torsdag 19 maj 2022

Rakott krumpli

Rakott krumpli är en underbar ungersk rätt med bara ett fåtal ingredienser. En sådan gjorde jag idag när jag kom hem från mitt gympass. Jag gör framsteg på gymmet. Idag var det dags för ett nytt styrketest för att maskinerna ska kalibrera sig. Sedan körde jag två betydligt tyngre rundor än förra veckan.


Sex stora kokta potatisar, 9 kokta ägg, 2 Gulaykorvar slantade och ca 7 dl blandning av cremefraich och gräddfil och lite paprikapulver. 


Korven stektes lite och fettet som svettades ur korvskivorna användes att smörja formen med.


Jag varvade allt i en form och när jag sedan hällde på cremefraishblandningen rann det över och blev alldeles för fullt i formen. Mitt i alltihop fick jag byta form och kladda och söla. Själva "varvningen" blev det inte så mycket med när jag hade vält över innehållet från den mindre till den större formen. Hela diskmaskinen blev full efter själva beredningen av rätten.


Men uj vad gott det blev! 

Förra gången jag åt rakott krumpli kraschade magen totalt och jag fick äta kokt fisk en vecka efter det. Men då hade jag gjort den med mycket mera matfett.


Runt lunch ställde jag ut tobaken på gräsmattan för att avhärda plantorna lite. De behöver stå i rent solljus och gärna lite vind för att vänja sig vid att vara ute. Om en vecka tobaksläpp. Jag såg att små vårtbitare redan hittat hit och börjat gnaga på plantorna. Det lär jag ha koll på i sommar.

Inga kommentarer: