torsdag 26 maj 2022

Surdeg

I helgen när jag var hos Anders och Lisa fick jag smaka på ett fantastiskt surdegsbröd. I går fick jag receptet och en startkultur med surdeg som har många år på nacken. Igår satte jag en startdeg och matade upp den klick surdeg som blev över för att hålla den vid liv till nästa gång.

I morse gick jag upp kl 5. Jag var så ivrig inför denna lediga dag så jag spratt upp som en stålfjäder när jag vaknade. Jag gick upp och satte på kaffe och startade datorn. Idag hade jag tänkt arbeta med boken hela dagen. Det regnade på morgonen så det fick bli planering för en innedag. Jag hade inte kunnat vara så mycket ute ändå idag eftersom det börjar bli lite bråttom med boken nu. Jag siktar på att skicka ett första tryckmanus på onsdag.

Jag satt och korrekturläste och skrev till kl 7. Då åkte jag till Maxi och köpte upp mig på de olika ingredienserna jag behöver till surdegsbrödet. Redan första gången jag gör detta recept blev jag frestad att göra avsteg från originalreceptet. Det är så jag alltid gör. Jag måste helt enkelt sätta min egen lilla prägel på allt. Jag bytte ut rågmjöl mot skrädmjöl istället. Ett rostat havremjöl som är typiskt värmländskt. Anders hade tänkt prova att ha i russin i sitt bröd nästa gång. Därför stod det "russin?" i receptet. Jag köpte mullbär i stället. Jag har sett mullbär växa i Ungern men aldrig smakat. Nu skulle jag ta den chansen också.

Som vanligt gör jag inget halvhjärtat. "If it's worth doing, it's worth overdoing" är mitt måtto.


Här är spannmål och annat som ingår i receptet. 


Jag köpte också en plastlåda som ska bli min förvaring för mina bakingredienser inför framtiden. Jag har kommit på det trevliga med att baka matbröd under tiden jag jobbar hemifrån på dagarna.

Nu ska degen jäsa tills i morgon när jag tänkt baka. Jättespännande. Jag ska provsmaka när det är klart men sedan fryser jag ner det. Jag har fortfarande kavring kvar att äta upp innan. Skärmaskinen kommer dessutom först på onsdag.


Här står också den uppmatade surdegsklonen som Anders donerade. Jag köpte en lite större glasburk än den kom i och matade upp den rejält redan första gången.

I går beställde jag en riktig skärmaskin som jag kan skära brödet med sedan. Och annat än bröd också förstås. Den billiga plastiga och odugliga jag hade innan kommer att förpassas till den vidsträckta och oöverblickbara apparatkyrkogården.

Kl 9 var jag klar och satte mig med skrivandet igen. Jag har märkt att jag upprepar vissa saker flera gånger i boken. Jag kommer inte ihåg att jag redan skrivit om det tidigare. Dessutom lägger jag till lite ytterligare detaljer när jag skriver. Sådana småsaker som jag inte orkade förklara förra gången jag skrev om det. Det är också en utmaning att inte vandra mellan olika tempus hela tider. När jag skrivit "nu" och "är" blir jag tvungen att ändra det till "då" och "var". Det är störande att läsa en text där det inte riktigt hänger ihop. Ibland kan man också använda tempusbyte för att få vissa effekter men det ger sig självt när så är fallet.

Det här blir första gången jag släpper ifrån mig en så här lång text så givetvis kommer det att halta på olika sätt ibland. Jag korrekturläser också själv och jag vet att jag blir hemmablind. Det finns ingen jag vill ge uppdraget heller. Jag tänker att ingen ska behöva lägga ner tid på det. Jag skulle kunna få det professionellt korrekturläst också men det skulle innebära en jättekostnad så det kommer inte att bli aktuellt. Jag skulle gå med stor förlust om jag valde att leja bort det. Nu riskerar jag endast att gå med en liten ekonomisk förlust men det tycker jag det är värt.

Jag hämtade Felix hos hans mamma och vi åt lunch. Den ungerska rätten jag gjorde här om dagen. Det blev så uppskattad jag hade hoppats på. Vi diskuterade vår kommande spanienresa och vi längtar lika mycket båda två.

Jag körde tillbaka honom hem och åkte och körde mitt gympass.

Redan nu kl 18 är jag så trött så att ögonen går igen. Det blir en tidig kväll i kväll.

Inga kommentarer: