måndag 23 maj 2022

Östeuropeisk mat

Det här med mat från Östeuropa har visat sig vara min grej. Redan 1991 förstod jag det när jag var i Ungern första gången. Tyvärr är det också så att för att få prova de riktigt genuina traditionella rätterna måste man bli bjuden på dem i något hem. Det är ytterst sällan man hittar de rätterna på menyer på restauranger. Möjligen om man hittar en restaurang dit hantverkare går. Spana efter varselvästar i lunchtider och smyg efter arbetarna på behörigt avstånd. Problemet är också att ingen kan engelska när man väl ska beställa.

En bra restaurangkedja i Ungern är Lecso där det är bricklunch och man bara pekar på det man vill ha. Ofattbart billigt är det också. På kvällen kan man få gulasch med tupptestiklar om man vill. Eller stekt grishjärna med majonäs.

I går kväll när jag satt och funderade över vad jag ska tillaga till mina matlådor härnäst kom jag på en underbar rätt som jag gjort några gånger. Den heter Kolozsvári rakott káposzta. Namnet ligger inte särskilt bekvämt i munnen när man försöker uttala det. Ungrare lägger betoningen på första vokalen i ord så om jag skulle försöka skriva namnet på rätten på svenska skulle det ungefär bli så här (vokalen med betoning fet): Kålosvari rakott kaposta. Jag köpte ingredienserna idag men jag gör den nog imorgon. Då ska jag också dokumentera den.

Jag blev sugen på att åka till Ungern och bara äta. Så som jag gjorde i Prag förra året. Promenera-äta-promenera-äta-tänka-läsa-sova-semester en vecka. Jag kollade t o m på möjligheter att flyga från Alicante till Budapest. Tyvärr går det inga direktflyg.

Även om de genuina rätterna är svåra att beställa så är de ofta underbara när de står på bordet framför en. Jag gjorde Rakott krumpli häromdagen och den innehöll ett fåtal ingredienser. Denna rätt är betydligt mer komplicerad.


Den här kokboken är jättefin och tar upp de mest genuina rätterna men också en hel del mathistoria och ungerska traditioner. Köp den gärna om ni är nyfikna. Den finns säkert på antikvariat, Tradera eller Bokbörsen. Sedan Youtube förstås men då behöver man nästan veta vad man ska söka på. Och hoppas på att de pratar engelska.

Mötesdag idag och när arbetsdagen var över gick jag ut och planterade två rader med tobak.


Två rader blev det idag. Lite av en chansning. Jag brukar vänta en vecka till men jag kollade min SMHI-app och det ser inte ut att vara risk för nattfrost kommande period.. På onsdag har jag snuscirkel här igen och då ska vi plantera ut. Jag vill ha allt färdigt efter onsdagens träff så jag påbörjade utplanteringen lite. Jag tar nog någon rad imorgon också men cirkeldeltagarna få vara med på de sista raderna. Jag ska spara några riktiga åbäken till plantor. En del plantor lägger sig ner när man drar upp dem men jag ska visa hur man kan göra med förväxta exemplar.

När jag planterat de två raderna åkte jag ner och körde ett pass på gymmet också. Jag var redan uppvärmd efter planteringsinsatsen. När jag klev ut från gymmet hörde jag sommarens första tornseglare. Det kommer att ta några veckor ytterligare innan jag hör dem här uppe hos mig. De trivs bättre inne i städerna i brist på riktiga torn att bygga bo i. Det var ljumt och skönt ute när jag gick mot bilen. När jag kom hem blev jag ansatt av årets första svenska mygga. I Spanien har jag redan sett några.

Det var väldigt ovant att sova utan allt hår i natt. Framförallt när jag la mig och läste. Jag är ju van vid att krångla en stund innan klumpen i nacken hamnat rätt.

Inga kommentarer: