torsdag 4 januari 2024

Los Montesinos, skills och ännu mera dagdrömmar.

Jobbig natt med smärta. Har inte sovit mycket alls. Jag insåg på morgonen att jag glömde ta min medicin i går kväll också. Denna dag hade jag inga tider att passa förutom läkartiden kl 18:30. Jag skulle behöva köra scooter i mörkret. Det gillar jag inte. 

Denna torsdag tog jag en tur till den lilla byn Los Montesinos igen. Jag har varit där förut och det är en trivsam liten smutsig pärla med ett ganska trevligt torg. Slitet och fult men med charm. På vägen dit ligger ett par trevliga handelsträdgårdar där jag tog små körpausar. I sådana gårdar gillar jag att gå och titta på växter och förfasas över smaklös trädgårdskonst. Jag skulle köpa en beskärningssåg men de hade inga. Sekatörer har folk ofta själva även om de ofta har rackliga hobbyprodukter men det brukar gå att klippa ändå. Sågar har de däremot aldrig. Inte sågar som passar för ändamålet i alla fall. Men jag ska köpa en som jag kan ta med när jag får uppdrag. Jag ska köpa en egen sekatör och grensax också vad det lider.

Det är inte många tjänster jag kan erbjuda mina vänner men en sak som jag kan är att beskära växter. 

Familjen Dalevi häruppe på berget antydde att de hade en del träd och buskar som behövde beskäras. Apelsin, citron, fikon och hibiskus. Alla går bra att beskära nu. -Bjud upp mig någon dag så gör jag det, svarade jag. De får hämta mig inför jobbet eftersom det är någon mil upp till platsen där de bor och jag vill köra inte köra så långa sträckor med scooter. I alla fall inte i ett svep nu. Stefan kan återgälda mig genom att be för mig eftersom han är präst. Mary kan sy ett sittunderlag eller något eftersom hon är duktig på att sy. Men det kommer det inte att bli tal om. Jag behöver inga böner och ett sittunderlag har jag redan. De kan bjuda mig på något att tugga på lite så blir jag nöjd. Deras sällskap också förstås. De är tänkande människor båda två och jag tycker om att vara med dem.

Jag fortsätter med mina funderingar om att bli bilburen härnere. Normalt brukar jag ha en separat webbläsare öppen på skärmen när jag jobbar med möjlighet att ställa frågor till ChatGPT men det har sina brister. Så här svarar den ofta om man vill ha fram det allra senaste i nyhetsväg:

Fråga: Vad erbjuder KIA för nybilsgarantier år 2024?

Svar: Tyvärr har jag inte aktuell information om exakta garantivillkor för år 2024 eftersom min senaste uppdatering var i början av 2022. Men generellt sett, innan 2022, erbjöd Kia vanligtvis en av de bästa nybilsgarantierna på marknaden. Deras garanti täckte vanligtvis 5 år/100 000 km för nya bilar.

Det är dock viktigt att kontrollera med Kia eller återförsäljaren för att få de senaste och mest exakta garantivillkoren eftersom garantivillkoren kan variera över tid och kan vara olika beroende på modell och region.

Frågar man äldre saker kan man lita mer på svaret men inte om nyheter inom medicin eller kvantfysik kanske. Då får man vara mer försiktig.

Eftersom ChatGPT inte bemödade sig med att gå igenom fler uppgifter gjorde jag en egen sammanställning på ca 10 minuter.


Kia är bäst som Bornemark sa. I alla fall i småbilssegmentet. Bentley, Tesla, Königsegg och Rolls Royce kollade jag inte.

Att hyra på flygplatsen då.
Jag kollade alla biluthyrningsföretag som Alicante airport gjorde reklam för på sin webbplats. (8 st) De billigaste bilalternativen. Från första till sista juni 2024. Jag satte bara datumen på måfå men samma på alla förstås. Herr Bornemark varnade för de mindre uthyrarna som man oundvikligen blir lurad av med mikrorepor och sådant de påstår har tillkommit. De flesta hemförsäkringar täcker självrisker också så man ska kolla det först och aldrig ta tilläggsförsäkringar eller deposit på kortkredit som de kan dra av om man gjort något fel. Det kan vara mycket svårt att få rätt emot dem också. De kommer alltid att hitta brister som inte fanns när du tog bilen i anspråk. Annars kan det nog inte gå runt för de där företagen.

Jag gjorde en lika fin tabell för uthyrarna som den ovan men den gick inte att klistra in. Billigast var Avis som begärde 7 400 kr för juni månad. Då fick man köra 580 mil också. Det räcker mer än väl för mig. Dyrast var Europcar som ville ha 26 700 för samma datum och mil. 

På Hertz och RecordGos webbplatser gick det inte att kalkylera kostnaderna.

Avis alltså. (Tack Karin Fast Aronsson att du ställde frågan om det var ett alternativ)
7 400 för en månad. Säg att jag totalt är i Spanien 3 månader per år då. 2 ggr 6 veckor-ish. Priserna kanske varierar efter säsong också men den ena perioden är under högsäsong och den andra alltid under lågsäsong.

Lite drygt 20 000 kr för bil i Spanien per år då. Då slipper man dessutom att hyra parkering på flygplatsen där bilen ska stå när man är i Sverige. (3 600 kr per år ca). Man slipper också de egna försäkringar som troligen ändå tillkommer, punkteringar och regelbundna servicebesök för att fylla serviceboken.

Kanske slå till att köpa bil först när man ska bo där permanent istället. Det går också att räkna på förstås. Då har jag sålt Forden också. Eller skrotat den...

Det är jätteroligt när folk engagerar sig i mina funderingar i FB-kommentarerna eller via personliga meddelanden. Sven Bornemark har fått stort medhåll från min vän Larsa nere i Australien t ex. 

Scootern däremot kan jag ju sälja redan nu egentligen då. Eller till sommaren förstås. Drygt 20 000 kr borde jag få för den i alla fall. Imorgon räknar jag med att den har gått sina första hundra mil för övrigt och är alltså inkörd precis. Jag kanske inte ens kommer upp i 150 mil innan jag säljer den. Det kan bli en väldigt dålig affär det. Men det blir 2 500 kr mindre per år för försäkring av scootern också.

Natten ägnades åt att inte kunna sova. Jag satte upp ett litet filmkoncept i huvudet istället och kom på en filmidé. Jag fick t o m gå upp och skriva lite manus och ladda filmutrustningen så jag hade batterier för en längre stunds filmande. Detta skulle bli min första produktion på engelska tänkte jag. Jag har inslagen klara för mig i teorin. En video med tre episoder. Som delvis handlar om Torrevieja, några små guldkorn men framförallt om att hitta en liten vrå på denna jord där man mår riktigt bra. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig men en video blev det.

När jag själv började spana på ett liv i Spanien kollade jag jättemånga videoklipp på Youtube. Bara det stod Torrevieja i titeln blev de intressanta. Favorit blev "Between the lakes with Mike and Yvonne". Ett jätteduktigt och seriöst brittiskt par som satsat på fantastisk produktion i 4K och med drönarstöd. Jag kom på att jag skulle parodiera dem lite och hoppas att de kommer att tycka om det. Men mer som en liten hyllning till dem eftersom jag verkligen gillar det de gör.

För att flera ska få nytta av min video tänkte jag göra den på engelska. Det blir en utmaning men det kommer att gå bra. Min engelska är förstås inte perfekt men jag tror den duger åt många som inte har svenskan. T o m svenskarna borde kunna ha viss glädje av den.


Vid torget i Los Montesinos.


Redo för dokumentation. 

Titeln kommer troligen att bli "Torrevieja, Valentin Garden Center, Los Montesinos and Star of India".


När jag kom hem igen luktade jag cocostvål från toaletten på den indiska restaurangen i San Louis. Mediokert ställe. Inget att ha. Han blev lite fjäskig när han såg att jag filmade men det skulle han ha tänkt på innan och lagt ner sig lite på matlagningen istället.

Underbart väder idag i alla fall. Perfekt för en sådan här dag i bebyggelse. Inte för varmt och inte för kallt. Att kommentera inspelningen på engelska blev en utmaning som jag trodde. Nu tar det några timmar innan den klippta versionen blir tillgänglig troligen. Först en del handpåläggning förstås.


På en busshållplats strax innan jag kom hem. Det slog över tills jag parkerat på baksidan så nu är den inkörd. Jag har bara kört dem på blyfri 98 oktan hittills och kommer att fortsätta med det tills jag säljer den i sommar.

Redigerade film när jag kom hem och vädret blev mulet och svalt. Lite regndroppar på marken på uteplatsen. Det tar ett antal timmar innan videon kan ses. Den blev över 40 minuter läng vilket egentligen förstås är alldeles för mycket. Men nu går den att se i 4K.

Efter denna natt och så mycket gåing fram och tillbaka blev jag ganska slut i axeln. Hoppas nu bara att det blir en lösning på det efter besöket ikväll. Jag ska till en fysioterapeut vad jag förstått. Och kanske MR-röntgen. Jag skulle bara vilja sova.

MR-scan ville inte försäkringsbolaget bekosta.

Pratade med Felix en stund medan jag väntade på att åka till sjukhuset. Jag har längtat efter honom. 

Han skickade en bild på Forden till mig idag.

Jag åkte till sjukhuset strax innan kl 18 för att åtminstone för en resväg i någorlunda dagsljus och var hemma i lägenheten igen kl. 19:30. Färdigbehandlad för denna gång. Han föreslog fem nya återbesök hos honom inom den närmaste månaden men jag berättade att jag skulle åka hem den 13 januari så han "avslutade" mig väl där och då egentligen. Nu väntar jag på papper från sjukvården här som jag kan ta med till Sverige - Regionen och Försäkringskassan - så jag får ersättning när jag kommer hem. Det har gått åt många timmar totalt till krångel och lidande tyvärr men man klarar sådant också. Som tur är har jag mått bra psykiskt i slutet i alla fall. Det har inte blivit bättre men nu får Regionen ta över när jag kommer hem. Ska skicka in egen vårdbegäran redan ikväll. Jag fick ingen annan medicin heller. Bara mer utav den jag redan hade. Det blir jobbiga nätter framöver. I natt somnade jag kl 3 tror jag och sov sedan dåligt.

Inga kommentarer: