torsdag 25 januari 2024

Sömn, kära sömn

Sömnen kom åter i natt. Jag la mig runt kl 21 och hade tagit min nya medicin. Jag låg platt på ryggen och väntade på effekt. Det var ju första gången. Ingenting hände förstås. Låg och tänkte på mitt liv i allmänhet och på mitt yrkesliv i synnerhet. Jag blev tvungen att gå upp igen och skriva ner mina tankar.

Jag satte på Frank Zappa tyst i bakgrunden och tog plats i fåtöljen och texten bara rann ur mig. 0,7 mm blyertsstift med hårdhet 2B. Det bara flöt och flöt och blev tydliga svarta bokstäver på vitt papper. Ett smörjigt blyertsstift är skönt att glida runt med. 

Det kändes så otroligt bra. Som en lättnad. En befrielse. Början på något nytt. Jag hade tagit ett beslut och kände mig stark igen.

Startade datorn och skrev rent allt. Men 0,7mm 2B ska jag fortsätta med. De tankarna kommer inte att publiceras här. Däremot utförde jag dem som ett blogginlägg som inte kommer att publiceras. Då kommer de förhoppningsvis med när jag årligen skriver ut bloggen i bokform i alla fall. Jag vill så gärna att Felix får läsa det en dag.

02:30 var jag jättetrött och gick till sängs och sov. Jag hade fortfarande lite ont men det gick bra.

Vaknade strax före kl 8 i pur glädje. Gick upp och satte på kaffe. Jag hade fått någon avisering via jobbmailen som jag ska se till att slippa under dagen genom att ringa IT-enheten och få hjälp med avstängning av aviseringar. Jag försökte igår men lyckades tydligen inte. 

Vaknade till en dag då jag bara kunde ta hand om mig själv. Satt i fåtöljen och lyssnade på musik och blundade flera timmar. Samma fem gitarrsolon av Frank Zappa som jag gjort en spellista av i Spotify. Redan i slutet av 80-talet hade jag spelat in de solona efter varandra om och om igen på ett kassettband och körde det på repeat. Det är nog de låtarna jag lyssnat på mest i hela mitt liv. 

https://open.spotify.com/playlist/5QQK5heKW9CAbIEthkz623?si=f84a66e6b6664753

Tröttnar aldrig på hans gitarrspel där. 

Han ansågs av kritikerna inte "kunna" spela gitarr. Han å sin sida ansåg att en artist som spelar samma gitarrsolon varje kväll är den som inte kan spela. Han återgav aldrig ett solo ton för ton två gånger. Han tog sig ut på en resa under kompet och visste ungefär hur lång tid han hade på sig och vart det skulle ta vägen. De här fem gitarrsolona är solon till samma låt i fem olika versioner. Om man går igenom zappas musikhistoria finns säkert 100 tals olika soloversioner till. Solot är taget ur låten "Inca roads" egentligen.

Han gav ut ett trippelalbum med titeln "Shut up n play yer guitar" för att bemöta kritiken.

Det är nog egentligen två olika saker det där som var och en har sin tjusning. Jag skulle inte vilja höra solot ur Pink Floyds Comfortabely numb på annat sätt än med originaltonerna. Möjligen om det förlängs med en extra avdelning för improvisation. Det finns fler sådana. Solot i Eagles "One of these nights" t ex. 


Vid lunch tog jag en tur till loppisen uppe vid Mc Donalds och tittade lite efter akvarieprylar men det fanns inget. Då åkte jag en tur till Wafab bil för att kolla KIA Picanto. Jag provsatt en och sa att jag återkommer. Sedan åkte jag till Maxi och handlade lite och hämtade paket med akvarieväxter. 


Växterna kom från en butik i Tröllhättan och det låg en lite varm påse tillsammans med dem i paketet, Hem igen och åt och satt ett par timmar och lyssnade på solona igen och blundade och tänkte.

Delade isär och planterade dagens växter. Både i klonbrickor och i själva akvariet. 


De står med bara fötterna i vatten där och det klarar de. Jag vill att de ska rota sig ett tag så de inte flyter upp när jag fyller på med vatten (Dry start).

Drack en kopp kaffe kl 16:15 vilket är en vågad utsvävning eftersom det kan bli svårt att somna sedan. Men det spelar ingen roll längre. Det spelar ingen roll hur mitt dygn ser ut egentligen och det är en häftig frihet bara det.

Ställde in några fler möten idag och kontaktade föreläsare jag hade planer ihop med men som inte blir av nu. Det innebär ekonomiskt tapp för min budget men vad ska jag göra. Jag kontaktade HR också eftersom jag behöver prata med någon så jag inte försummar något under min sjukskrivning så de kan avskeda mig. Det är det jag är mest rädd för nu. Att jag hänger löst. 

Idag har axelpartiet varit bättre också. Lite smärtor men det märktes att medicinen hjälper äntligen. Jag tänkte ta bilen till något isfritt område för att gå några hundra meter idag men det blev inte av. Det går inte att gå på vägarna uppe hos mig så jag behöver åka en bit ner mot stan där det inte är is.

Ikväll ska jag göra vad jag vill. Lägga mig när jag vill. Läsa om jag vill.

Inga kommentarer: