söndag 21 januari 2024

Masala

Masala är en kryddblandning man gör för att tillföra karaktären på en indisk maträtt. Utöver den ingår alltid också gurkmeja, korianderfrön, kumminfrön och Kashmirian chilipulver och ibland även flera kryddor. En "Masala" verkar vara tänkt att tillföra den extra karaktären. Garam Masala används ofta t ex men till speciella rätter som den jag lagade idag "Beef Hyderabadi Biryani" krävde en speciell; en Hyderabadi masala. 

Krossad vitlök, ingefära och grön chili ingår också nästan alltid i grundkryddningen.

Här pågår seriös masalatillverkning av alla dessa kryddor som ingår i den. 



Allt mals i kryddkvarnen för att få en homogen blandning. Det behövs en hel del olika kryddor för att få till det enligt recept men om man är seriös så ser det ut så här.


En 32 literslåda full av olika indiska hemligheter.


Kvarnen har gjort sitt.


Och här är Masalan. I en gammal vitaminburk. En tesked av blandningen ska sedan tillsättas rätten vid tillagningen. Den innehåller följande kryddor: svartpeppar, kumminfrön, gröna kardemummakapslar, svarta kardemummakapslar, nejlikor, lagerblad, kanel, korianderfrön och muskotnöt.

Jag tror att de flesta drar sig för att laga indiskt tack vare den kryddrikedom som ingår. Man blir avskräckt av att läsa recepten. Jag har satsat på att ha allt det där hemma. Jag tycker det är roligt. För er som inte tycker det är värt besväret så är de färdiga grytbaserna som man kan köpa på alla livsmedelsbutiker jättebra. Det finns "Butter chicken", "Tikka masala" och ett flertal andra som är jättebra. Tillsätt bara kyckling eller annat kött så får ni fantastiska indiska rätter.

Införskaffa en riskokare. De är så otroligt bra om man bara sköljer bort stärkelsen ordentligt från riset först. Beroende på risets kvalitet kan man få skölja upp till tio gånger eller mer. Jag kryddar gärna riset också med lagerblad, nejlikor, gröna kardemummakapslar, stjärnanis, nejlikor, kanel, fänkålsfrön, krossade korianderfrön och kumminfrön. Däremot saltar jag aldrig riset men det kan man också göra om man vill förstås.

Eller krydda riset bara med kanel och lagerblad. Det ger en touche som ger det lilla extra. Eller ät utan ris. Ät med Naan stället. Det gör jag alltid numera på restaurang. Jag beställer en rätt med Naan. Utan ris. Det räcker och det är så otroligt gott att rengöra tallriken efteråt genom att släpa en snibb av Naanbrödet över tallriken.

Till detta förstås olika chutneys, pickles och röror.

Chutneys är lätta att göra själv. Pickles kan vara lite mer krävande.

Youtube är underbart om man vill få tag på recept på allt. Jag gör en fantastisk tamarindchutney med färsk koriander, en het tomatpickle och min ananaschutney är helt underbar. Jag har en idé om en ny kryddning på ananaschutneyn till nästa gång.

Jag steker gärna i "Ghee" som jag också gör själv. Ghee är klarifierat smör där man tar bort mjölkproteinet. Då bränner det inte. Man kan steka med smörsmak till högre temperaturer.

Jag använder också indiskt socker som heter "Jaggery". För att det är det som receptet säger. Dessutom använder jag "Hing".  Alltså det finns inget som luktar så illa. Det luktar som om man varit armsvett en hel dag utan att ha haft t-tröja på sig. Det stinker ur kryddlådan varje gång man använder det men ska det vara Hing i maträtten så ska det.

Vaknade 06:30 denna söndag. Temperaturen hade precis gått över plusstrecket. Jag drack 4 öl igår tills jag var nöjd men tog inte nattmedicinen. Det var intressant att prova att dricka öl efter en och en halv månad. Ingen succé kanske men lite gott ändå. Högtalarna är ju inte i funktion heller så jag kunde inte spela musik. Fick känna av ruset lite. Men kände mig bara jolmig efteråt. Somnade gott kl 21 men vaknade igen kl 23:30 och gick upp i några timmar. 

Beställde då lite akvarieväxter så jag ska komma vidare. Rengjorde stenarna jag köpte igår också. 


Flyttade det lilla akvariet från köksbordet till en mera anpassad plats för akvariepyssel. 

Började fantisera om "hardscape" igen och funderade på hur jag skulle gå vidare med akvarieinredningen. Lade två rötter i blöt. Jag behöver bestämma mig för min inredning. Det är mitt första försök och det går att plocka ner ett akvarium och sätta upp det igen om jag inte blir riktigt nöjd. Det är ju inte särskilt stort men blött kommer det att bli. 

Nu när jag börjat köpa växter kommer jag in i en ny fas. Jag kan klona ett tag för att få plantor så jag får en bra täckning redan från början. Det tar kanske någon månad men jag har ingen brådska faktiskt.

Det snöade ymnigt igår natt när jag ånyo gick till sängs.

Det kom nog nästan en decimeter igen så jag var tvungen att skotta frambilen ytterligare en gång denna morgon Och skotta till uthuset. Jag har haft en jobbig natt med smärta och jag tror det börjar bli dags att åka till vårdcentral igen för en akuttid. Jag kan inte ha det så här så särskilt mycket längre nu. Det tar på psyket att känna sig ofärdig och inte kunna göra något. Och framförallt att inte kunna sova. Och inte ens kunna skotta snö knappt. Jag hade lite känning av att levern fick jobba lite extra hårt idag med att bryta ner både etanol och läkemedel. 

Jag såg en glimt av ett Youtubeklipp häromdagen då jag står på altanen och håller på med tobaken. Det hjälpte mig att minnas att smärtorna gott och väl hade börjat redan då och det var över tre månader sedan. September/oktoberskarven tror jag. Sedan blev det värre när jag kom ner till Spanien och fick ett annat rörelsemönster.

Denna söndag hade jag föresatt mig att börja bygga det första landskapet i ett akvarium med de nya tankarna och den nya inredningen jag har. Det ska bli tillräckligt bra och vid en given tidpunkt ska jag sätta ner foten och sedan stå kvar på den. Det kommer att bli så mycket annorlunda när växterna växt till sig och jag har fått in ett litet fiskstim. Och jag måste göra lite misstag nu i början. Hoppas på att jag har en liten skimrande skrivbordskaramell bredvid datorskärmen till våren. Jag gör ett uppehåll med tobaken i år också.

Jag skulle också skotta och hämta lite saker i uthuset för bygget.

Åkte till Välsviken och gick till Jula och Bauhaus för att titta efter lite saker. Laga indiskt i kvällningen och gå och lägga mig med början till ett landskap i akvariet. Efter att ha provsmakat min första Biryani. Biryani är väl Indiens svar på paella och risotto föreställer jag mig. En risrätt där allt är blandat från början och där riset har sugit upp smakerna av själva grytan. Grytan kommer att baseras på nötkött.

Drack kaffe och tittade på nyheterna på 4:an. Nyheter och inslag från stockholmarnas schlagerfantasivärld där allt handlar om yta, klädsel och trender. Idag fick vi lära oss hur vi ska använda de där konstiga gymmaskinerna som vi kan känna oss lite osäkra inför när vi är på gymmet. Kamphundsattacker blir allt vanligare. Barn blir bitna i ansiktet. Men det är väl i sin ordning? 

Tände växtbelysningen över klonstationen kl 8. Jag ska sätta upp en sådan station till under veckan.

Åkte till Karlstad. Väglaget var inget vidare så jag körde sakta. Ingen trafik direkt heller för den delen.


Även väldigt tomt på Bauhaus. Kollade lite efter dekorgrus/sten men hittade inget. Det är väl inte riktigt säsong. Köpte lim.

Gick åkte till Jula. Lika tomt där. Jag har nog aldrig sett handelsområdet Välsviken så ödsligt. Köpte lite småsaker på Jula. 


Golvplattor som jag tänkte använda i kloningsstationen.

Den tidigare lösningen gjorde att de kom upp lite för högt och började torka.


Det här blev mycket bättre.

Började sedan med dagens indiska matlagning.


Två grytor igång samtidigt är jag inte riktigt van vid. Det brukar vara en gryta och riskokaren.

Jag tappade kontrollen ganska snabbt på tider i den ena och den andra grytan men till slut lyckades jag få ihop det och det blev jättegott i slutänden. Jag var helt säker på att jag inte visste vad jag gjorde ända in i kaklet men det blev supergott.


Fult men gott. En stor klick med mixed pickles.

Proppmätt och somnade rätt-upp-och-ner sittande i fåtöljen efter maten.

Under tiden fick jag ett sms från vännen Ronny Ivar som skrev att han lagt en present i min brevlåda. Jag gick ut i snön och tittade och denna bok var vad jag fått.


Trevlig bok som jag satt och bläddrade i sedan. Mycket intressant matkulturhistoria där jag också kunde läsa mera om "Kashmiri chili powder" som jag undrat över. Varför det alltid benämns "Kashmiri" och inte bara chilipulver. Chilipulver framställs ju överallt men varför är det från Kashmir det som alltid framhävs i recepten? Alla märkliga kryddors ursprung.

Fem proppfulla matlådor blev det av söndagsmiddagen också.

Tände sedan upp min lilla akvariearbetsplats och började pyssla lite.

Fastnade för detta lilla landskap.


Limmade ihop det. Så här får mitt första "Hardscape" bli. Jag ger mig där. Less is (kanske) more? Växter överallt sedan. En tydligt lysande grön karamell. Lite högre växtsorter i bakkant, mossa på sten och rötter och låga växter i framkant. Några räkor. Ett litet fiskstim.

Jag vill inte att helgen ska ta slut. Jag fasar för hur jag kommer att skämmas när jag pratar med min chef imorgon eftermiddag men samtalet måste genomföras.

Inga kommentarer: