tisdag 23 januari 2024

Sprallig först - sänkt sedan

Här svänger det! Vaknade 05:00 i går och kände mig nästan sprallig. Så fort jag kom till mina sinnens fulla bruk insåg jag av droppljudet att det töade ute och jag fick livsgnistan tillbaka som i ett trollslag. -Det här vill jag inte missa, tänkte jag. Jag gick upp och satte på kaffe och satt och lyssnade på droppandet. Töandet är ett steg i rätt riktning men det kan också göra så att vardagslivet kompliceras ytterligare om det fryser på sedan. Jag behöver tänka till och försöka utföra vissa åtgärder medan tid finnes genom att få bort snömassor från platser där de kan frysa till sedan och riskera att bli liggande fram i mars.

Jag skulle behöva ha friska axlar. Felix? Jag kanske behöver be Felix om hjälp? Jag brukar inte göra det. Jag vill egentligen inte det. Jag vill klara mig själv.

Var moderator för ett stort möte online på förmiddagen och kände tendenser till panikångest på morgonen men lyckades häva det. Mötet gick sedan väldigt bra. Åt lunch och förberedde mig för dagens samtal med chefen. Fick panikångest och somnade i skrivbordsstolen. 

Väcktes av att hon ringde efter en halvtimma. 

Samtalet blev precis så där obehagligt som jag fasade för. Trots att jag förberett mig och lade all skuld på mig själv. -Det är inte ert fel att det blir så här. -Det är jag som inte kan välja hur jag ska hantera situationer som uppstår. -Jag kan inte - välja glädje - som ni så gärna vill att alla ska göra.

Jag gick igenom upplevelsen från torsdagen med chefen men hon förstod ändå inte. Hon tog tyvärr varje exempel från torsdagen som en anklagelse mot sig själv och kollegiet. Jag försökte undvika ett "blame game". Det går inte att förklara hjärnkrascher för de som inte förstår. Jag blev uppgiven. 

Allt underströk bara att det är mig det är fel på i mina öron och alla andra är någorlunda normala vilket jag redan visste. Hon blev uppgiven. 

Jag måste ha vård för mina axlar så fysiken kommer igång. Jag måste hantera mitt psyke själv men det kan jag. Jag har mycket saker inplanerade i jobbet nu och det kommer jag att lösa på ett bra sätt. Bara jag får var ifred och göra det på mitt sätt och det var väl det vi landade i. Först idag fick jag reda på att det finns något som heter "Vård i Värmland". Det är tydligen Regionen som har en app där man kan få konsultation över videosamtal. Varför har min arbetsgivare inte sagt det tidigare? Nu har jag bokat en sådan tid med en fysioterapeut onsdag morgon. Varför har ingen berättat om det när jag nästan dagligen skrivit meddelanden till 1177?

Tydligen har min arbetsgivare avtal med företagshälsovård också men de hjälper inte alls till om inte besvären handlar om annat än min arbetsmiljö. Just diagnos och sådana undersökningar verkar de valt bort i avtalet. De tittar möjligen på hur jag sitter vid mitt skrivbord och så men om en skada uppstått tidigare och utanför arbetstid finns ingen hjälp att få. Jag har varit hos dem förut men det gav absolut ingenting.

Samtal går också att få tillgång till om man har saker som bekymrar en. Via en gratistjänst som kallas "Personalstödsprogrammet". Det måste heller inte ha med arbetsmiljö att göra. Det kan handla om allt inom välbefinnande så som privatekonomi och sorg t o m. Jag ska testa det också.

Jag var svajig psykiskt under hela måndagskvällen. Hävde panikångestattacker på löpande band och blev helt utmattad. Låg och läste en stund. Somnade. Vaknade och gick upp kl 2. Gick ut i uthuset och hämtade ett mindre växthus istället för akvariet som jag använder till att klona plantor. Hittade på en ny lösning med lecakulor istället som kommer att fungera bättre. 


Satte upp det med belysning så timern tänds där på tisdagsmorgonen istället.

Letade upp högtalarbananer ute i ett annat av utrymmena i uthuset och hittade fyra stycken som jag behövde. Jag skulle koppla in ett par reservhögtalare medan mina ordinarie är hos elektronikdoktorn. Jag bar ner högtalarna från övervåningen. 


Ett par Rauna Njord som säkert väger 25 kg styck. Konstigt men det kan jag lyfta. Men inte en lealös tom hängande arm. Men jag fick slita hårt för att få ner dem men till slut var de inkopplade och spelade. Det lät väldigt smått men det var ändå musik med hi-fi-kvalitet. Här vit och spinkig bredvid husbandets ena orkesterledare.

Lyssnade på Jojje Wadenius "Goda´ Goda´" som jag inte lyssnat på sedan Felix var nyfödd. Och gick och sjöng på när vi var hemma han och jag i början av hans liv.

"Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben och mjuka skor..."

Ett fantastiskt musikaliskt album trots att det är barnsånger.


Möblerade om min målerihörna till att bli en akvariehörna istället. Där kan jag sitta och plantera växter sedan och det blir också enklare att fylla på och ta ur vattnet ur akvariet med hävertar i och med den höga hyllan bredvid. Det är paket på väg hit med lite akvarieväxter. Hoppas det inte blir någon köldknäpp under frakten. Paketet utgår från Tungelsta i Stockholmstrakten i alla fall och här hos mig är det plusgrader.

Vaknade av att jag skrek "NEEEEJ!", med ansiktet ner i ett baksäte i en varm bil. Jag hade fullständig panik och var fasthållen ner mot sätet och inte fick luft. Jag hade hamnat konstigt i sängen på något vis. Ett hemskt uppvaknande kl 06:30. Jag lyckades ändå skaka av mig paniken ganska snabbt. Ont i levern igen också.

Drack kaffe och fakturerade deltagare från gårdagens utbildning tills klockan blev 8 så jag kunde ringa  "Personalstödsprogrammet".

Hade faktiskt ett fantastiskt peppande samtal med en kvinna där. Det kändes bra och hon hjälpte mig en liten bit på väg i mina tankar. 

Onlinemöte på förmiddagen och även efter lunch. Trött efter en orolig natt. Gjorde en god sillblandning på recept av min vän Anna Bornemark. Ejderns kaviar, matjesill, cremefraiche och hackad purjolök. Hackade ner några kokta ägg sedan också. Åt på danskt rågbröd till lunch. 

Felix kom kl 17 och vi åt Hyderabadi Biryani som var ganska saggig efter att legat blandad i matlåda sedan i söndags. Men god. De indiska smakerna fanns där. Och så får man ju möjlighet att äta mixed pickles också.

Jag fick några nya växter idag också och jag ville sätta dem på rotning/kloning. Delar gärna upp plantorna så jag får fler "buketter". 


Dagens tillskott till höger. En ormbunke (Hygrophila pinnatifida), till vänster (Anubia nana). 

Jag duschade landskapet och hackade upp en mossa som jag fick idag också (Taxiphyllum sp. "Flame Moss"). Alla fragment av mossan penslade jag på med en pensel och räknar med att se ska fästa sig på underlaget. Det är tydligen så man kan göra. Jag stack in mossa i håligheter också. Vi får se hur det går.


Svårt att fotografera med droppar på glasrutan. Tätade allt med gladpack för att fuktigheten ska hållas kvar. Det är svårt med gladpacken eftersom delar av roten sticker upp ovanför akvariet. Vi får se hur det går att hålla denna miljön fuktig.

Skrev lite med elektronikdoktorn. 



Så här såg delningsfiltret ut inuti. Inte fyllt med epoxy men kondensatorerna är fyllda med vax.

Det där fixar Tobias!

Inga kommentarer: