söndag 30 juni 2024

Mygg

Det är en annan sorts mygg som dominerar luftrummet här nu än vad det var den första tiden. De nya attackerar även i brännande solsken. Normalt blåser de bort i vinden men igår när det var så stilla blev jag ganska hårt ansatt av dem. De har heller inget pigment utan är i det närmaste färglösa. Som små myggspöken som kommer iiii:ande.

Jag försov mig idag. Eftersom jag tog en väl tilltagen siesta igår kunde jag omöjligt somna i natt. Vi skulle ju åka till en marknad kl 8:30 men hon ringde och väckte mig 8:50. Nåja, vi kom iväg i alla fall. 


Marknaden låg norrut. Väster om 905:an lite norr om Quesada. När jag letade efter platsen på google maps sedan så hittade jag den inte. Den var stor som fredagsmarknaden ungefär och det var sig likt. Det fanns lite mera "saker" här. Inte bara kläder och grönsaker som på fredagsmarknaden.


Magnetarmband och skit mot artros och allehanda sjukdomar. Jag ger mig faan på att de hade ormolja också.

Tro mig eller ej men vuxna män går klädda i sånt här överallt.


Jag blev hungrig ganska snart och satte mig på en servering och beställde in en halvmeterskorv och en kaffe. Korven var spicy och jättegod.


Maj-Lill ville ta en selfie och jag var tvungen att åbäka mig förstås...

En väldigt varm dag igen men när vi kom hem igen tog jag scootern och körde så jag fick lite skön fartvind. Åkte till Carrefour och handlade lite. Skönt bland kyldiskarna därinne. 

Sedan blev det sol och bad ett par timmar. Kl 17 träffade jag övriga Kristinehamnare för att spela lite boule. Vi träffades i mitt grannskap denna gång.

Stilstudier.
Stefan Dalevi.
Eddie.
Per i Strand.

Efter boulen gick vi till Mason Gallea och åt.


Jag tog fish and chips. Okej men absolut inget mer.

Iskall god öl.

När måltiden var slut och det passade i olika fotbollspauser åkte vi hem till Björn och Helena.


Där bjöds på både tårta och förfriskningar. Jag hoppade tårtan och ägnade mig åt förfriskningarna. Kapsylen återkallade också minnen.

Vilket underbart gäng!

De skjutsade hem mig sedan och jag satte mig och pratade med mina grannar Ann och Åsa som skulle flyga hem imorgon kl 05:00. Jag tyckte synd om dem.

Skönt att komma hem. Nu får det vara nog med utsvävningar på ett tag.

lördag 29 juni 2024

Värme

Det är riktigt varma dagar nu. Drygt 30 grader och idag har luften dessutom stått still stundtals. Det har varit sim att befinna sig i en ugn. 


Richie sprutade mot ogräs på morgonen. Jag solade lite på förmiddagen. Badade och tog det väldigt lugnt. Åt korv och mos till lunch igen. Sov middag en god stund och läste Knausgård. Grillen och tonerkassetten jag beställde igår kom idag. 


Jag åkte med Maj-Lill till upphämtningsstället och lastade på mina varor och drog med mig dem hem. Jag fick stanna flera gånger och dricka vatten och var helt genomblöt av svett när jag kom hem. Det är inte roligt att befinna sig i asfaltsdjungeln i denna värme. Ännu värre tycks det vara i den östra vrån av Medelhavet. De har haft 35 grader en tid nu. 

Jag duschade och rakade mig när jag kom hem och monterade ihop grillen. Tonerpatronen lade jag i ytterligare en plastpåse utöver den den låg i och knöt ihop. Den får ligga tills den jag har är helt slut. Det är tydligen en bra idé att plocka ur tonerkassetten och lägga i en lufttät påse varje gång man åker härifrån. Jag skriver ut så lite också så eventuellt kommer den nu inköpta kassetten räcka livet ut.

Jag slötittade på TV på kvällen och la mig och läste igen. Imorgon ska jag följa med Maj-Lill till en marknad jag aldrig varit på förut. Det ska bli spännande. Hoppas det finns lite andra saker än grönsaker och kläder.

fredag 28 juni 2024

En chorizo med mos, tack!

Mulen morgon. Sista arbetsdagen denna gång. Jag lade mig tidigt igår och läste. "Morgonstjärnan" av Knausgård erbjuder väldigt bra läsning. Jag somnade sent ändå. Tänkte mycket intressanta tankar som gjorde att jag ville fortsätta att tänka. Tankarna handlade mycket om Felix och hans nya epok i hans liv. När han flyttar hemifrån för första gången med mera. Men han är verkligen redo för det. Han kommer få en bra tid i Göteborg.

Tankarna på att sälja kapellet snurrade också i huvudet. Jag tror jag ska lägga ut det som "kommande objekt" och se hur intresset blir. 

Sivan kom också upp i tankarna. Hur jag ska göra med henne nu. I höst måste beslut tas. Jag ser helst att någon tar över denna underbara lilla kattfröken. Jag vill helst inte låta avliva henne. Hon är ju så frisk och fin. Om någon jag känner läser detta skulle vilja ta över henne skulle jag bli jätteglad. Kontakta mig bara så löser vi det i höst.

Skrev klart en rapport på förmiddagen och skickade ut till miljöcheferna. Jag ser fram emot morgondagen och kommande veckor då min sommarsemester började idag. Jag har redan planer för min vintervistelse här också. Har spånat på datumen 9 november till 12 januari. Någonstans i det häradet hamnar jag nog.

Beställde en klotgrill och en ny tonerkassett till min gamla laserskrivare jag har härnere. Beställning via Amazon.es och jag ska få varorna på måndag. 


Jag och nabojenta åkte och handlade på Carrefour efter jobbet. Jag köpte på mig lite grillkol inför förvärvande av klotgrill. Det är en sådan sak som är svår för mig att frakta på scootern.

Jag köpte potatis också eftersom jag tänkte göra mos för första gången i Spanien. 

Denna hittade jag i mina kökslådor också. Det var ju bra. Jag visste inte att jag hade en sån.

En väldigt varm dag idag. Över 31 grader i skuggan. Tryckande värme. 29 grader i poolen fortsatt.


Lagade jättegott mos och åt chorizo till. Det blev mycket mos. Här har jag sex portioner mos att njuta av den kommande tiden. Det blev chorizo över också så det blir till lunch imorgon.

Det fläktar lite i den kvava luften ikväll. Jag längtar till min bok. Och jag är en fri man några veckor.


torsdag 27 juni 2024

Trött

Trött! Jobbat. 31 grader i skuggan. Lägger mig tidigt och läser.

Jag pratade med Felix igår. Tydligen har jag missförstått när han skulle komma hit. 


Jag var helt säker på att det var den 13 juli. Det visade sig vara den 11 juli istället.

Han och hans mamma var nere till hans lägenhet idag för första gången. Jag var avundsjuk. Jag ville också se den. Han tog med luftmadrass och lite saker så han kan sova första natten i lägenheten innan han åker ner till mig, natten mellan den 10 och 11 juli. Den 11 juli får han också reda på om han kommer in på Chalmers eller ej. Men det gör han... Hoppas jag också får antagningsbesked detta datum så vi kanske får fira att båda ska börja med universitetsstudier.
16:15 flyger han från Landvetter och landar i Alicante 19:45. Framme hos mig i lägenheten 22:20 ca.

Han behöver skaffa ett kylskåp att ha i lägenheten. Vi får väl köpa det och Tv och någon möbel så vi får ner allt i ett flyttlass från Kristinehamn.

onsdag 26 juni 2024

Carmen del Campillo

Jag och nabojänta åkte upp till det moriska théhuset Carmen del Campillo. Jag har varit där förut men man kan inte åka dit för många gånger. En vacker dag ska jag ta med Felix dit. Man kan inte låta bli att fotografera när man är där heller så här kommer ett gäng bilder.

Mitt i odlingslandskapet bland citron och fikonodlingar ligger denna fantastiska oas av grönska,

Kolla gärna denna youtubefilm så får ni se mer än mina kattbilder, 







Det blev mest kattbilder som sagt. Jag kunde inte med att lägga upp alla. Det var skönt att få klia en liten katt. Jag längtar efter Sivan.

När vi kom hem tog jag en tur till Carrefour och handlade. 

Sedan Kunskapskanalen en stund innan jag la mig och läste.

måndag 24 juni 2024

KIA Picanto

Stararna hade lämnat Club Salino igår. Jag förstod inte vart de tagit vägen. Det var bara gråsparv, duvor och koltrast som hördes. Idag var stararna tillbaka.

Jag författade ett långt mejl med hjälp av Google-translate igår till butiken där jag köpte kylskåpet. Hoppas de fattar.

Tittade på en fotbollsmatch mellan Tyskland och Schweiz igår. Lite underhållande faktiskt. Det hände saker hela tiden men nu har jag nog sett det jag behöver från EM.


Öppnade en burk musslor som tilltugg till TV:n och lyckades spruta ner bordet med ultrafet olja. Konstigt att inte mina båda telefoner låg i avfyrningssektorn för oljekaskaden.

Jobbade idag. Hade ett teamsmöte på morgonen. Växlande molnighet. Åt indisk matlådemat till lunch. Tog ett dopp i poolen efter maten. Det verkar som om myggen blivit flera över natten. Det kom in flera stycken direkt när jag ställde upp dörrarna på vädring. Det kanske har skett en kläckning efter skyfallen som var för drygt en vecka sedan. Jag vet inte hur långa de olika utvecklingsstadierna för myggor är.

Enerverande renoveringsarbete pågår i lägenheten intill. Slagborr och vanlig hammare.

Det märks att juli närmar sig. Det är mer folk här än vad jag är van vid. Nästan hela baksidan är full av parkerade bilar nu. Fortfarande 29 grader i poolen.

Efter jobbet åkte jag till KIA-återförsäljaren. Jag diskuterade finansiering. Det kändes bra men det är inte dags att köpa än. Den nya modellen har just kommit av KIA Picanto. Ett nytt utseende och fler finesser förstås. Den tidigare modellen sjönk väldigt i pris på en gång. Nu vill alla ha den nya. En ett år gammal bil som gått ca 1000 mil ligger på 12 900 € (ca 145 000 kr). En helt ny årsmodell 2025 ligger på ca 17 000 € (ca 190 000 kr). Det är samma pris som i Sverige. Tidigare var bilarna betydligt billigare härnere.


Efter samtal med bilförsäljaren åkte jag till Carrefour och köpte mer mjölk. Det var lugnt. Väldigt lite folk. Det är röd dag här idag. Det märktes i kassorna. Bara ett fåtal kassor var öppna och köerna blev rätt så långa. Jag checkade ut min mjölk via en snabbkassa.

Tidig kväll. Tidigt i säng för att läsa.


söndag 23 juni 2024

Buffé

I ett ögonblick av övermod fick jag igår kväll för mig att hänga om dörrarna på kyl och frys. Jag plockade ur kylskåpsdörren och försökte förstå bruksanvisningen så gott det gick. Det var väldigt små bokstäver. Men jag lyckades få bort dörren ändå. När jag skulle "bygga om den" från högerhängd till vänsterhängd insåg jag att det fattades delar. I bruksanvisningen omnämndes en plastpåse med detaljer vilken jag inte hade något minne av. Jag fick hänga tillbaka dörren tills jag hittar den där jävla påsen.

Målade på baksidan en gång till och tvättade sedan scootern. Slappardag för övrigt med lite läsning. Solade lite också. Växlande molnighet och väldigt varmt. Började på Knausgårds "Morgonstjärnan" igår. Verkar lovande. Annars bara filosofi för hela slanten. Knausgård är också filosofi om man vill.

Jag läste ett tänkvärt meningsutbyte av Arne Naess också:

A: -Varför går du samma promenad varje dag?
B: -Jag går aldrig samma promenad.

Det där fastnade i min hjärna och jag tyckte så mycket om det. Jag som klagar på att det är så enformigt att gå i mina kvarter i Kristinehamn. Det är ju faktiskt aldrig samma promenad egentligen. Det gav uppslag till vidareutveckling av tankarna det satte igång. 

På eftermiddagen åkte jag och nabojänta till en thai wok och proppade i oss en massa mat.


Det fanns det mesta och jag provade givetvis så mycket jag orkade.


Första tallriken. Blandat småvarmt.


En dumpling på väg in.


Här sitter nabojänta.


Sedan blev det lite sushi.


Och sedan wok. Man tog råa ingredienser och lämnade in för wokning. Wok-kocken kryddade ingenting. Inte ens en droppe soya så det smakade ingenting. Då tog jag en grön sås och en röd sås. Den gröna smakade heller inte någonting och den röda var nästan för stark.

Sedan glass.

På det hela taget var vi ganska nöjda. Mediokert men OK med lite god vilja. Glassen var god. Det var alldeles för dyrt däremot. 

Mai-Lill mindes att det kostade 12:95 € per person. Nu kostade det 18:95 € per skalle. 245:- för min buffé och en cola. Inte okej faktiskt.

Jag solade och badade lite när jag kom hem. 

Och tänkte.

Att sitta rakt upp och ned, någorlunda bekvämt i skuggan och bara fundera är inte att förakta. Den sysslan kan ju heller aldrig bli samma två gånger. När en av de gamla filosoferna (minns inte vem nu) blev gammal och dement tyckte han det var fantastiskt. Han kunde alltid förundras över samma saker varje dag.

Jag tänkte idag att det är två ordinarie sommarvistelser kvar härnere. Sommaren 2025 och sommaren 2026. Sommaren 2027 är jag en fri man och bor här mer eller mindre permanent. Jag funderade också på boende i Sverige i framtiden och kom på att jag faktiskt kanske kan bo i Felix lägenhet i Göteborg på somrarna om inte han är där. Jag behöver verkligen inte bo i Kristinehamn. Det finns inget kvar där för mig.

Tidig kväll för mig här med Knausgård. Att jag skulle få i mig mera mat idag var uteslutet. Bara kallt vatten denna kväll.

lördag 22 juni 2024

Skönheten med att inte delta

Skönheten med att inte delta i alla evenemang man har möjlighet att delta i. Med åldern blir man tryggare i sig själv och tryggare i förhållande till andra. Då kan man unna sig att tacka nej till inbjudningar. Och ändå veta att man blir inbjuden igen. I ett sådant stabilt sammanhang befinner jag mig nu. Jag tackade nej till "en kväll på stan". Det var ett enkelt val. Jag är inte sugen på alkohol och jag orkar inte med stimmiga restauranger. Dessuton planeras ett jättefyrverkeri i kväll som det ska bli jätteskönt att missa. JOMO (Joy of missing out).


I morse åkte jag och grannen till klädoutletten Moda city för att jag behövde byta en av Hawaiiskjortorna jag köpte igår. Sedan åkte vi till färgaffären och köpte mer färg. Det var väldigt varmt idag. Drygt 30 grader och jag orkade inte vara så mycket i solen. Jag var dessutom i solen hela dagen igår så jag behövde vila huden lite. Jag låg ändå en stund innan jag gick till poolen och svalkade mig. Den termometern som Felix och jag hängde på ena trappstegen ner i vattnet var borta. Den låg på botten nedanför så jag tog upp den. Snöret hade gått av. Det verkade som det gått av förut också eftersom det var ihopknutet på ett sätt som inte jag gjort. Jag knöt fast den med en pålstek i varje ände när jag satt upp den 2022.


Idag försåg jag termometern med ett nytt snöre. Ett lite grövre snöre men jag använde en pålstek i var ände denna gång också. Det ska bli intressant att se om detta nya snöre håller tills jag gått i pension. Om det har lika lång livslängd som det vita originalsnöret borde det hålla till 2026. Hoppas det håller till 2027 när jag är en fri man.

fredag 21 juni 2024

Vardagar

Läste ut Lundells "Vardagar del 7" på morgonen. Startade datorn och la omedelbart ner del 8 och 9 i varukorgen hos Adlibris. De ska jag ta med hit i vinter.

En solig varm och ljuvlig morgon. Satt ute en stund och väntade på att grannarna Anna och Björn skulle synas på sin balkong. Jag har tagit undan en rejäl sillröraportion till Anna som jag ville ge henne innan jag grenslade scootern och åkte upp till Dalevis.

Igår när jag satt ute flög en gråsparv över huvudet på mig bakifrån. Det gjorde att jag kunde se honom en god stund rakt bakifrån när han flög. Den lilla kroppen rakt bakifrån i flykt. Har aldrig sett det förut. Gulligt!

Kollade lite filosofi på Youtube. Strax före kl 13 åkte jag upp till Quesada.


Örnnästet i all sin prakt.


Sillunch som sig bör. Jag tog ingen alkohol denna dag och alla var väldigt måttliga med drickat. Vi badade och hade musikquiz.


Trevligt som vanligt med det här gänget.


Fick en alkoholfri piggelindrink som var jättegod och läskande.


Grabbarna.


Vid 20-tiden blev det grillat. Underbart gott med kanin. kalkon, kyckling och korv.

Sedan tackade jag för mig. Jag ville helst inte köra hem när det blivit mörkt och jag startade däruppifrån strax efter kl 21 och var hemma ca 21:20.

En bra midsommar med ett bra gäng.

torsdag 20 juni 2024

Maling

Eller målning som vi säger i Sverige. Jag blir smittad av min norska granne här. 


Hon är nästan den enda jag talar med på dagarna. Det kändes vanskligt att stå så där högt upp på stegen.



Jag målade på baksidan på förmiddagen. Jag åker på att måla två gånger på vissa ställen tyvärr. Jag har nästan ingen färg kvar heller.

Lyssnade på Tasavallan presidentii som senare gick över i "Soft machine". Jag har inget minne av att jag laddat ner något Soft machinematerial till mina spellistor men det hade jag tydligen gjort och det lät jättebra. Har aldrig engagerat mig i gruppen tidigare men det påminner om Bo Hansson ibland. Allan Holdsworth har tydligen varit bandmedlem också.

Jag gjorde min sillblandning inför morgondagen också. En inläggning jag gjort i många år som min vän Anders Byström gav mig recept på. Av det skälet kallar jag inläggningen "Eddies goda Pitesill". Anders är från Piteå.

Åkte till Carrefour. Åskvärme. Åt frukost.


Det är något visst med den där carrefourfrukosten. Alltid samma men aldrig samma. 

Jag köpte potatis. Köpte också gröna tomater. Jag tänkte försöka mig på en Salsa verde någon dag men när jag kom hem och googlade recept insåg jag att salsa verde inte innehåller gröna tomater. Vad fick jag det ifrån tro?

Jag lyckades hamna mitt i siestatrafiken när jag skulle hem och höll på att aldrig ta mig ut på 905:an.

Efter en stund hemma frågade min norska granne om jag ville följa med till en gigantisk klädaffär (Moda city)


Det ville jag ju förstås. 

Jag köpte tre extrema bjärta Hawaiiskjortor. 


När jag åker bil med nabojänta, åker vi nercabbat.


Underbar Neriumhäck vid sidan av 332:an.


Selfie.