tisdag 18 juni 2024

Avfall som gåva

Igår när jag köpte byxor och skjorta på outletten fick jag en present av butiken. Dessa Levisbyxor och denna rosa skjorta inhandlades. Levisbyxorna är av den modellen som kom efter pandemin när folk gick ut på stan i mysbyxor. Dessa Levisbyxor är ett mellanting av mysbyxor och riktiga byxor.


Mjukare än vanliga byxor men snörning i midjan. Väldigt sköna och man känner sig betydligt mer välklädd än i ett par grå mjukisbyxor med knän och lortiga lår. Byxorna kostade 36 € och skjortan likaså. När den lilla damen bakom kassaapparaten packade min kasse la hon i någonting som jag inte hann se vad det var. Det var i alla fall inte en kupong för rabatt vid kommande köp. Det var något annat... En present?


Det var tre munskydd av textil från pandemins härjningar. Inte ETT munskydd - utan tre. Direkt tänkte jag: -Vad ska jag med dessa till, men så slog det mig.

En ny avfallslag har nyligen tillkommit i EU som säger att man måste skilja varor från dess förpackningar innan man kastar dem. Man kan alltså inte kasta dessa munskydd i soporna utan att först öppna förpackningarna och sortera dem. I detta fall i tre fraktioner; tyg, plastförpackning och pappersförpackning. Det skulle innebära att en av personalen skulle behöva sätta sig i ett bakomutrymme, klippa upp förpackningarna och lägga plastpåsen och den lilla upphängningsöglan av plast i en säck, pappersbakgrunden i en annan och själva munskyddet i en tredje. Arbetstid kostar pengar och just denna arbetsuppgift skulle vara mer själsdödande för den anställde än de flesta andra jag kan komma på. Förr kunde man kasta hela lagret av munskydd i brännbart men det är inte tillåtet längre. Jag förstår givetvis varför.

För affären är det givetvis billigare och enklare att skänka bort munskydden så kunden får ta hand om sorteringen. Ett smart sätt att bli kvitt avfall på eftersom värdet av munskydden är nära nog noll i dessa tider när ingen längre bär andningskydd. Nu är ju spanjorerna inte särskilt duktiga på att sortera avfall även om steg löpande tas i den riktningen. Vi får nog se mer av denna kvittblivningsmetod i framtiden. Men inte för varor som har ett värde tyvärr.

Såg en härfågel på gräsmattan framför min uteplats när jag åt smörgås och läste Kierkegaard. Det blev således en mycket bra morgon. 


Så här ser min lilla frukostrutin ut. Lägger upp två skivor bröd och lirkar loss tre bitar smör ur förpackningen och lägger dessa att mjukna på brödet. Under tiden förbereder jag pålägget. Jag skär alltid upp ost med kniv här. Nog för att jag har tagit ner en osthyvel men jag tar så att säga seden dit jag kommer och skär upp ost istället. Jag lägger upp två smörbitar på den ena brödskivan och en på den andra. Av erfarenhet vet jag att jag kommer få smör över när jag brett den med två bitar på och då blir det precis lagom att föra över det överblivna smöret till den andra skivan.


Jag är mycket generös med pålägg. I chorizon fick jag en liten benbit och kunde förundrat reflektera över hur duktig ens tunga är att lokalisera en hård vass liten bit ben i en annars så mjuk och kroppsvarm tugga. Efter ca två ältningar i munnen hade tungan - tillsammans med gom och insidan av tandraderna - sorterat fram den lilla benbiten så jag med stor enkelhet kunde med tungspetsen föra ut den mellan läpparna utan att få med något av tuggan. Plockade bort benbiten mellan läpparna efter bara några sekunder efter upptäckten inne i munnen. Fantastiskt egentligen. Livet blir så mycket mer intressant om man låter sig förundras.


Jag avslutar frukosten med dagens medikamenter och en liter mjölk. Redo för en ny dag som började ovanligt sent. Klockan var 11 när jag var redo att ta mig an denna dag.


Jag gick ut och tog upp kampen mot kroppsbehåringen och bad min norska granne (nabo) Mai-Lill dokumentera. Jag har några kilo för mycket på framsidan vilket tydligt framgår på denna profilbild. Så pass mycket så jag måste sola i fosterställning ibland för att inte förbli nordiskt vit på sidorna. Jag tror heller inte att jag blir brunare nu än vad jag är. Nu ligger jag och steker mig för att det är så obeskrivligt skönt istället. Jag tänker så otroligt bra när jag bara ligger där.

Jag lyssnade till de gallskrikande barnen på skolgården intill. Svenska barn låter inte som de spanska. Här försöker de överrösta varandra med den högsta decibellen de kan uppbringa. Något som verkar följa med dem livet ut för övrigt. Jag tvingas alltid ha hörselproppar i på Carrefour och på bussen. Jag skrev in ordet "Lågmäld" i Google translate och fick upp "Clave baja". Jag trodde inte ens att ordet skulle gå att översätta till spanska. "Clave betyder "Nyckel" och "baja" betyder "låg". Låg nyckel alltså ordagrant men om jag anstränger mig kan jag förstå att ton kan ha samma ord som nyckel faktiskt. Undrar hur deras skollunch ser ut. Om de har sådan. De kanske har med ett litet smörgåspaket hemifrån som i Norge. I kylväska då förmodligen för att inte förgås i värmen.

Jag hade ingen lust att fortsätta med baksidans spackel/målningsarbete idag eftersom jag låg så länge. Det får bero tills andan faller på nästa gång.

Jag tog scootern till Carrefour runt lunch och småhandlade och folkbadade (med hörselproppar i). 


Det är fotbollshysteriskt här också och var och varannan går runt i svettiga fotbollströjor. 

Jag hittade en sådan rakapparat på Carrefour som jag kollat på till ett fint extrapris och köpte den. 


Jag provade den så snart den var fulladdad och resultatet blev ovant men ganska bra. Jag ska se om detta blir en daglig rutin eller ej. 


Jag vet inte det ännu.

Jag köpte också något jag aldrig lagt märke till förut. 


Jag hade ingen aning om vad det var. Någon sötsak? Mejeriprodukt men vad?


Så här såg innehållet ut. Inget socker som på bilden.

Men det smakade som försiktigt sötad yoghurt naturell. Lite kvillrigt på tungan av yoghurtigheten men också lent och lite sött. Jättegott!

Jag köpte färsk ananas också.


Jag ställde in burken direkt i kylskåpet när jag kom hem för jag ville ha kall ananas.

Jag köpte också en konstig och extremt tunn pläd som sas "suga upp fukt" väldigt bra. Som en tunn handduk. Den hade en så vacker lila kulör så jag köpte den egentligen av det skälet. Jag ska ligga på den när jag solar tänkte jag.


Jag satt och njöt i skuggan i kvällningen och läste. I bakgrunden kan man skönja den lila pläden.


Avslutade med lite indiskt.

Inga kommentarer: