torsdag 23 december 2021

Carol Dwecks tankar om tankar

 


Dagens smaklöshet. Teddykalsonger med en röd mule.

Ganska nyligen hörde jag en föreläsning som skulle verka peppande och den hade den effekten också faktiskt. Mycket skåpmat men jag fick upp ögonen för en modell för olika tankemönster som jag verkligen gillade. Det var en psykolog och professor i USA vid namn Carol Dweck som hade tagit fram modellen. Jag kände igen mig i allt men på något sätt som jag tänkte förr och hur jag tänker nu. 

Modellen ser ut ungefär så här.


De två kolumnerna står för positivt respektive negativt tankemönster. Egentligen lite hur man ser på sig själv och sin omgivning också. Jag har förut oftast hamnat i den högra kolumnen. 

Jag har fokuserat på saker som jag saknar istället för på saker som jag har och kan vara glad för. Jag har allt som oftast också fokuserat på saker som jag inte har kontroll över. Det regnar idag igen, Allt går mig emot o s v. Numera tar jag faktiskt kontroll över det jag kan. Det jag inte kan ta kontroll över struntar jag i och försöker att inte ens att bry mig om. Det som egentligen är lustfyllt har jag ibland kunnat vända till något plågsamt. Som att åka och fiska t ex. Jo det är ju roligt men linan jag har på rullen är så gammal så jag borde byta den. Dessutom orkar jag inte brygga en termos kaffe och om jag får en gädda får jag problem med att få av den av kroken eftersom jag hatar att ta i gäddor. Lukten av gäddslem sitter kvar till dagen efter t o m. Att fisketuren egentligen är otroligt lustfylld har fått en underordnad betydelse.

Den sista raden i tabellen är nog den som bekymrat mig mest. Under en period av mitt liv har jag varit snabb med att använda uttrycket: "Jag visste att det skulle gå så här. Det kvittar vad jag tar mig för så misslyckas jag så det är ingen idé att ens försöka". Jag har stått och hyttat med näven mot himlen och översadisten Gud däruppe som ser till att allt jag tagit mig för går åt helvete. Jag har nedvärderat mig själv så att jag i slutänden inte ens försökt mig på vissa saker. Som tur är är det annorlunda i mitt liv nu. Jag är fylld av tillförsikt och jag vet inte ens hur jag ska hinna med att prova och förverkliga allt jag vill.

Jag kan faktiskt själv välja vilken inställning jag ska ha i olika saker. Ta till exempel beskedet jag fick igår att jag kanske inte kan jobba ifrån Spanien.

En gång fick jag en bok i julklapp med titeln "Välj glädje". Under de förhållandena som då rådde vid tiden för den julen kom julklappen som ett hån. Jag fick den i julklapp på jobbet i Kristinehamn när det var en fruktansvärd stämning bland kollegorna på kontoret. Att "Välja glädje" kan man nog bara göra när man redan mår bra. Men det är ett sätt att vidmakthålla den mer lättsamma hållningen till ens omvärld och inte halka ner i det negativa igen.

Efter det preliminära beskedet om förutsättningar för att få jobba från Spanien hade jag kunnat tänkt så här:
(Saknar) Det är ju faan också att jag inte får jobba ifrån Spanien. (Ur kontroll) På grund av några jäkla datahackare får jag inte ta med mig utrustning utanför Sverige. (Plågsamt) Då får jag sitta i Sverige på vintrarna och få problem att starta en iskall bil så fort jag behöver ut. Med mina lungor! Och skotta fram faanskapet först. Nä det var väl för bra för att vara sant. (Låsning) Nu får jag sitta här i kylan resten av livet.

Eller rent av så här:
(Har) Vad skönt att det är klart att jag kan få arbeta på distans under resten av mitt liv. (I kontroll) Då kan jag lägga upp arbetsdagarna på ett litet annat sätt om jag behöver. Om jag åker till tippen med ett lass på förmiddagen kan jag jobba in det innan jag tar kvällen men jag slipper stressa dit efter jobbet när alla andra är där. (Lustfyllt) Jag kan sitta i lugn och ro utan att bli störd och lyssna på vacker musik i bakgrunden om jag vill. Jag kan ta ett varv i tobakslandet och se hur det växer. (Framtidstro) När min arbetsgivare är mogen för det kanske jag kan sitta i Spanien och jobba. Om viljan att få arbeta från varmare länder blir stark nog kan jag i värsta fall säga upp mig och försöka få till det på ett annat sätt. Låta någon annan anställa mig som inte har sådana regler att följa på samma sätt.

Idag gjorde jag sista arbetsdagen för 2021. Det har varit ett fantastiskt arbetsår enligt mig. Nu har jag två veckors semester framför mig.

En sådan här är det första jag ska köpa om jag skaffar boende här. 


En lila.


Det här drar nog ner priset något på denna om den var till salu i befintligt skick.


Idag har jag utfört lite hushållsbestyr här i Spanien också. Det är tyvärr lite väl hög luftfuktighet för att det ska torka någorlunda snabbt. I morgon eftermiddag är det nog torrt så jag kan ta in det ändå.

Nu när arbetsdagen lider mot sitt slut ska jag öppna en öl. Ikväll är det "Uppesittarkväll" som jag missar tillsammans med Felix. Imorgon är det julafton men inte här. Jag tror det är en vanlig dag men jag vet inte säkert. Jag har i alla fall sett till att jag har mat i kylskåpet så jag klarar mig även om jag inser på morgonen att allt verkar stängt idag. Jag har dålig koll på hur det är här med helgdagar.

Imorgon ska jag till fredagsmarknaden i alla fall. Jag ska ta buss B mot Torretas som går kl 09:50 från en busshållplats som heter Eras de la Sal. Det har jag redan kollat upp.

Idag lade jag också upp en ny teaser på FB för min bok. Jag ska försöka göra det en gång i veckan tills den kommer att gå att köpa. Jag skriver lite då och då men nu har jag alla möjligheter under kommande två veckor att sätta ihop bokstäver till ord och ord till meningar som då får en innebörd som väcker igenkännande och mening.

Inga kommentarer: