fredag 31 december 2021

Nyårsafton

Vaknade till en massiv dimma. Man spår som sagt att denna nyårsafton ska bli den varmaste på 40 år. Jag tänker mycket på lägenhetsaffären och kan inte riktigt få hjärnan in på nya spår. Jag kan varken läsa eller skriva utan att hjärnan tar sina egna vägar till budet jag lagt och hur det skulle bli att bli fastighetsägare i Spanien. Det är väldigt mycket som är olikt det man känner till från Sverige när det gäller sådant. Om "staten" anser att man betalat för lite för ett boende kan de plötsligt få för sig att kräva en på en straffskatt. Flera personer vittnar om det i de forum jag läser. En hade fått en straffskatt på 10 000 €. Någon annan hade fått på 2 000 € men oavsett vilket så är det förstås ett ovälkommet påslag. 

Sådant ska emellertid ens advokat kunna förutse och det ska inte behöva hända egentligen. Man måste nästan anlita advokat i fastighetsköpsärenden men de flesta mäklare erbjuder sådan hjälp. Så är det i mitt fall. Jag betalar arvode till mäklaren och då ingår advokathjälp, upprättande av vatten- och elabonnemang, tecknande av hemförsäkring, ansökan om NIE-nummer som man måste ha om man äger något här, kontraktskrivning med notarie, uppstart av ett spanskt bankkonto mm. Sådant gör de medan jag är i Sverige och väntar. De får en fullmakt av mig att sköta allt detta. Det innebär förstås en utgift att få en mäklare att sköta detta för min räkning. För det får jag betala 4 000 € hos Fastighetsbyrån. Andra mäklare tar ut lite mindre (3 500 €). När det sedan är dags för tillträde sker nyckelutlämning på plats i samband med att mäklaren går igenom allt det praktiska på plats. Hur man sätter på el och vatten. Var elmätare och sådant finns och andra praktiska saker man måste känna till.

Allt som finns i lägenheten vid visning ingår också i köpet i mitt fall. Man kan skriva bort vissa saker om man vill men då ska det ske innan ett bud läggs. Det kan också stå att "vissa personliga saker kanske kommer att plockas bort innan tillträdet". D v s tavlor, kläder men inte en tvättmaskin. Att besikta ett boende före köp förekommer nästan aldrig. Man köper det man ser. Om jag har otur så fungerar inte spis, kyl- och frys, tvättmaskin och AC när jag väl ska slå igång det. Mäklaren startar tydligen upp allt för att kunna berätta om något verkar vara trasigt när man kommer och får nycklarna. Inte innan man gjort upp affären konstigt nog.

Idag gick jag ner på stan i soldiset. 


Det har börjat blomma andra blommor nu sedan jag kom ner. Här en liten vallmoliknande sak. Eller möjligen en vinda.

Jag lyckades få syn på en smaklöshet idag också.


Religiösa figurer i bibliska sammanhang (antar jag).


En liten kattfamilj. Folk ger dem mat på vissa platser i stan. Det här är en av dem. Jag satte mig vid strandpromenaden och kollade på folk och drack vatten. Det var mycket folk ute idag igen. 


Många bär munskydd även när de är utomhus.


Jag gick ut på den långa piren som utgår från strandpromenaden.

På tillbakavägen såg jag ytterligare två katter. 


En satt och tittade upp på mig och en låg och sov på dynan av en dumpad kontorsstol.


En väderutsatt staty på piren. Jag försökte sätta på henne mina glasögon men hon var lite för tjockskallig.

Jag satte mig på ett café där jag kom åt internet ett tag. Jag var nyfiken hur det gick med mitt bud men jag hade inte fått något svar. Däremot hade en annan mäklare försökt kontakta mig. En kille som jag mailade på morgonen innan jag gick hemifrån. Han skrev att vi kunde åka och titta nu direkt på en lägenhet om jag ville. Sagt och gjort! Jag ställde mig i överenskommet gathörn och väntade.


Något säger mig att de var ute efter den amerikanska staden "Memphis" här men inte riktigt fick till det.


Till skillnad från bilden igår kom trottoaren före trädet här.

Jag och mäklaren åkte och tittade på en helt nyrenoverad mindre lägenhet än den jag budat på. Den var verkligen jättefin och billig. Jag tyckte inte riktigt om området den låg i däremot och den låg betydligt längre från stad och strand. Tveksamt om ens kollektivtrafiken går dit men jag ska fundera lite mer på den. Jag fick också ett motbud på det bud jag lade igår. Det var så långt ifrån det jag har tänkt mig i pris så jag avslutade budgivningen där.

Det finns hur mycket lägenheter som helst till salu. Nu har jag i alla fall varit ett tag i hetluften när det gäller bostadsförvärv. Jag ska lugna mig lite nu. Hade jag fått den jag budade på igår hade jag varit helnöjd men jag inser ändå att det finns pengar att tjäna om man har mer is i magen. Jag vet i alla fall i vilket område jag gärna bosätter mig och har lärt mig en massa annat. Det blir säkert fler visningar innan jag åker hem. Nu skulle jag egentligen varit nere på busstationen om mött "L". Istället videochattade vi i två timmar. Jag drack vår Kava och hon drack folköl från Maxi. Det var jättetrevligt.

Vi avbröt vårt samtal när hon fick en nyårsgäst men återupptar det med all sannolikhet inom kort live i Kristinehamn.

Gott nytt år ni som följt mina funderingar under 2021. Nu kan jag låta skriva ut 2021-års blogg i bokform som jag har börjat göra nu de senaste åren. Ett exemplar trycks den i och enbart för Felix skull.

Inga kommentarer: