onsdag 28 december 2022

8 grader

Omöjligt att somna igår igen. Jag var uppe flera gånger och försökte bli trött. Jag får så mycket idéer när jag ligger och vrider mig och inte kan somna. Jag får gå upp och starta datorn och googla och efterforska saker jag ligger och tänker på. Men till slut gick det. Sedan var jag uppe och kissade sex gånger på natten. Konstigt...

Jag gick upp kl 7 i alla fall även om jag kunnat somna om en stund till. Att jag har svårt att somna kan ju faktiskt bero lite på att jag ligger och somnar om på morgonen. Det var 8 grader bara på morgonen idag men det ser ut att bli en fantastiskt vacker dag idag också. Jag hade inget planerat idag.

Tittade på SVT:s nyhetsmorgon och blir så bestört av alla negativa nyheter. Även om det känns egoistiskt är det skönt att slippa de svenska nyheterna ett tag. Ett sätt att skydda mig själv antar jag. Nu kommer jag att välja bort svenska nyheter tills jag kommer till Sverige igen. Jag orkar bara inte.


Jag gjorde rent dammfiltret till AC/Luftvärmepump på morgonen. 


Tveksamt om det någonsin gjorts men nu är det som nytt. En av de tankar som kom upp igår när jag försökte sova var hur pass modernt mitt värme/kylaggregat är. Jag ska höra med min vän Robert på MR Kyl- och värme när jag kommer hem. Finns det energibesparingar att göra där t ex? 


Hur är det med kapaciteten till en 68 kvadratmeter stor lägenhet? Flera frågor... Ska man komplettera med ytterligare ett aggregat i sovrum t ex?

Jag tog en cykeltur till Carrefour och handlade lite igen. ICA Maxiadministrationen i Kristinehamn undrar nog om jag dött eftersom jag inte använt mitt Maxikort på en månad. Om de hade överblick över "världsalltet" skulle de förstå att jag har en Carrefourperiod just nu.

Sedan hem för att sitta i solen i flera timmar. Jag älskar att sitta och blunda och tänka. Jag såg en rovfågel på en TV-antenn på området. Sparvhök? Jag har också glömt att berätta att jag även sett steglitser, härfågel och någon konstig hönsfågel hittills under resan. 

Mellan varven läser jag min Aurelius. Marcus Aurelius levde i Rom och var kejsare mellan år 161-180. Han är känd som en av de så kallade stoikerna. Han var också filosof och förde en sorts filosofisk dagbok där han med hjälp av stoisk filosofi försökte förstå livet. Han skrev en bok i 12 delar - eller egentligen kanske 12 böcker - som översatts och givits ut under titeln "Självbetraktelser".


Så här kan det se ut i boken. Här har vi alltså betraktelse nr 38 och framåt i bok 7.

Det var på den tiden man trodde på naturens uppdelning i jord, vatten, eld och luft så många av resonemangen är visserligen förlegade men ändå aktuella på något vis. Dessutom har han hela tiden en annan dimension av jordelivet som jag som ateist inte har. Mycket handlar om mänsklighetens förhållande till Gud. I hans fall Zeus.

Det stör och förstör mitt läsande lite eftersom jag själv inte kan uppfatta den dimensionen. Så fort jag ser ordet "Gud" i någon av hans klokheter blir klokheten plötsligt ointressant för mig.

Han beskriver också relationen till "världsalltet" där allt levande och dött ingår. Det kan jag däremot mycket väl ta till mig.

Det som ändå är fascinerande är att han pricksäkert beskriver människan och dennes relationer på ett sätt som många gånger stämmer med idag. Då kommer jag till någon sorts insikt att vi människor är väldigt lika och har så varit genom alla tider. Jag menar - det var ju 1 853 år sedan han tänkte som jag tänker idag. Det känns ändå betydelsefullt till viss del. 

Boken läser jag i pauser och kommer en liten bit varje dag. Det är inte omöjligt att jag börjar om i den när den är slut. Det blir ganska tungt att läsa någon annans innersta tankar och det är inte alltid lätt att förstå vad han menar. Varje "betraktelse" behöver ibland läsas flera gånger för att sjunka in. Däremot inser man vid första genomläsningen av en betraktelse att den har ett intressant budskap som gör att man förstår att läsa den flera gånger.

När solen började gå ner och det kylde av lite satte jag mig att äta "tapasmellanmål" i kvällssolen.


Här tillsammans med boken och mitt alltid medföljande block för noteringar.

Jag kan ju bjuda på en betraktelse i alla fall (betraktelse 27, bok 7):
"Tänk inte på det du inte har som om du redan hade det, utan välj ut det bästa av det du har och påminn dig själv med dess hjälp hur mycket du skulle eftersöka detta om du inte redan hade det. Men akta dig samtidigt så att du inte, genom att vara så förtjust i dessa ting, vänjer dig vid att värdera dem så högt att du skulle bli uppriven om du förlorade dem."

Det kan komma fler betraktelser någon annan dag.

Inga kommentarer: