torsdag 1 december 2022

05:52

Idag vaknade jag kl 05:52. Kul med lite variation.

Jag tänkte på en sak efter händelsen igår kväll med mitt problem med kontanter. Jag berättade min belägenhet för servitrisen och frågade om jag kunde komma tillbaka nästa dag med cash. Jag vill inte använda den ATM som finns utanför på väggen eftersom den lurar en på pengar. Hutlösa avgifter för att få ut lite cash som borde förbjudas. Servitrisen behövde prata med ägaren innan hon kunde ge ett sådant uppskov.
När jag såg ägaren närma sig såg jag hur han redan från långt håll försökte bedöma min kreditvärdighet. När han var några meter ifrån kunde jag utläsa "Approved" i hans blick. Han hade inte ens behövt sagt att det var OK. Det såg jag i hans ögon. Lustigt hur subtilt vi människor kommunicerar ibland.

Dagen började mulet men ändå med ganska behaglig temperatur.

Jag började montera isär den fula bokhyllan jag vill göra mig av med och gick iväg med fyra skåpluckor och slängde i sopbingen. 


Jag får ta lite i taget för att slippa ordna med krånglig transport. Rätt som det är är hälften borta en vacker dag och sedan är det plötsligt klart.

Efter frukost tog jag Mikael Vannestam på orden och åkte till mitt närmaste bageri och köpte bröd. 


Ett tyskt bageri (panaderia) strax norr om mig. Det fanns bara en sorts bröd kvar när jag kom och jag fick provsmaka.


Nja men OK då. 


Jag köpte det och delade det när jag kom hem och frös ner halva. Det var inte prisvärt precis. Smakade som traditionell brödkaka. Lätt aniskryddad.

Men jag tog scootern dit och fick köra i två hektiska rondeller så det var en bra övning. Det var inte så mycket trafik heller. Jag tankade för första gången också och scootern har hittills gått 51 km. Lite medicin också. 


Dormidina som är ett sömnmedel jag fått rekommenderat i en FB-grupp och Enandol, en värktablett för min onda arm. Efter en liten vända hem åkte jag till Dave's place och betalade min skuld från igår. "Hello Eddie" sa han när jag kom.

När jag åter kom hem hade det mulnat rejält och det verkade kunna bli regn. Jag satte mig utanför och läste och skrev. 


Jag älskar att sitta och lyssna på Spanien utanför lägenheten. Rejält påpälsad också för idag var det bara 16 grader. 

Barnen i skolan strax intill stojar hela dagarna. De är så fulla av liv. Att de orkar härja så. Men jag tycker om att höra dem. De håller just nu på med sin uppväxt. Viktiga år som ska göra dem till spanjorer och spanjorskor. De blir vuxna sakta men säkert i små omärkbara steg. På nätterna sover de i sina spanska hem. I spanska sängar och sängkläder. Drömmer spanska drömmar. De återhämtar sig inför en ny dag av sin uppväxt i en tillfällig tystnad och frid. Blundandes.

Kl 15:30 började det spela musik på skolgården. En mansröst dånade ur högtalarna. Det var detsamma igår. Barnen skanderade. De kanske dansade. Läraren skrek och barnen jublade. Det är spansk popmusik i skolans högtalare men så hörde jag något som lät som en nationalsång. Sedan hörde jag mansrösten säga "Tyskland" (Alemania). Kan det ha med fotboll att göra tro. Men VM är väl slut? Kl 16:30 verkade de avsluta skoldagen med "We are the champions" med Queen och just då började det regna lätt så jag gick in och satte mig i inglasningen istället och tände ljus. Men barnen fortsatte att sjunga och härja en stund till. Den här tiden på dagen är rondellen utanför full med väntande bussar och säkert hundra föräldrar som kommer för att möta sina barn. En del barn går till bussarna medan andra går till sina föräldrar och börjar knalla hemåt. Hela gatan är full av folk. Polisen är på plats och bevakar och dirigerar trafiken. En polis dirigerade mig i förgår när jag kom på cykeln. Det var nästan overkligt. Jag trodde han stoppade mig så jag stannade. Då log han och vinkade iväg mig igen.


Jag tog några eftermiddagsmackor av det nya brödet. Och underbar bananjuice. Det är den godaste juicen jag hittat härnere. På delad plats med pinacoladajuice som smakar så gott av kokos.

Mitt emot mig här bor en vacker tysk kvinna jag hälsat på förut. Vi växlade några ord idag igen och hon hade sin son här. Han skulle åka hem idag. Hon hade varit här sedan i mitten av september. Sonen är i Felix ålder tror jag.

Lyssna på Spanien ja. Om jag skulle beskriva ljudbilden här så är det väldigt tyst. När inte skolbarnen låter förstås. Om vi bygger upp ljudbilden från noll skulle jag vilja börja med att lägga på ljudet av ringduva. De låter mer eller mindre kontinuerligt. "Men gååå dååå, men gååå dååå", låter det. Därtill lägger vi stararna och deras fantasifulla knorrande, knarrande, knäppande och visslande. Det händer ofta att jag spricker upp i ett leende fullt av livsglädje när en stare fått för sig att hitta på något underbart ljud eller fras. Jag skulle vilja leva året runt med starar omkring mig. Gråsparvanas entoniga sång lägger jag på härnäst. Och sedan sädesärlans "Selitt". På morgonen en tupp i närheten. Bakom mitt boende har jag en hög häck och bakom den finns en hund som skäller regelbundet under dagtid. Det gör inget eftersom den låter så avlägsen.

Den fågel jag såg häromdagen och inte visste vad det var har jag identifierat nu. Det var svart rödstjärt. En tyst men vacker krabat. Jag såg en helsvart koltrast idag också. Svart näbb och istället för att ha målat ögonen med brandgul kajalpenna hade denna också där använt svart. Undrar om det var en koltrast ens. Den var också mera mattsvart. Vanliga koltrastar glänser ju nästan lite som just grillkol. Jag kan inte hitta någon helsvart trast annars. Jag ser också vanliga koltrastar här. Med orange näbb men svart kajalpenna.

Jag ser också en ytterst mager kvinna mellan 75 och 80 som går med sin lilla hund på området ibland. Hon är alltid arg och skäller på honom och lyfter handen ibland som för att slå. Idag hade hunden en löjlig prickig overall på sig.

Sedan har vi indonesiern Danny som bor ett par lägenheter bort. Han grejar med något hela tiden på sin uteplats. Han har också två små löjliga hundar som skäller explosivt så fort jag går förbi. Jag gick förbi där idag med fingrarna i öronen när jag närmade mig Dannys men idag var det tysta. När jag gick tillbaka stoppade jag inte fingrarna i öronen och då skällde de så jag hoppade ut på gräsmattan i ren skräck. Jag svor en lång harang åt de jävla små asen.

Kl 17 började det att regna ordentligt. Jag ska sätta mig och tänka i inglasningen och fundera på jag jag ska göra imorgon. Och hoppas få vinka till kvinnan mitt emot en gång till idag.
Om det inte regnar cyklar jag till fredagsmarknaden och går några varv där.

Nu ligger gårdagens film uppe på YouTube.

Inga kommentarer: