lördag 30 december 2023

Mina blyga små fåglar

Igår la jag ut fågelfrön på plattläggningen åt mina småfåglar. Ingen rörde dem på hela kvällen och trots att jag gick upp sent jag och det har varit dagsljus i flera timmar tycks de inte vara intresserade. Jag tänker mig att gråsparvar och steglitser i alla fall skulle kunna vara intresserade av fågelfrön. Stararna och rödstjärtarna tror jag är mer intresserade av annat. Men det är ingen som rör fröna när de ligger öppet "on display". Det tycks som om de vill sprätta runt efter ätbart i gräsmattan istället så jag sopade ut allt dit.

Det blev en lång och trevlig kväll i går. Jag kollade mycket musik på Youtube och pratade i en och en halv timma med en gammal miljöchef i Hagfors. Det var roligt att se honom igen efter 10 år. Vi har liknande musikintresse och han ringde när jag delade ett musikklipp med honom på Messenger. Jag var också pratglad trots att jag inte hade druckit en droppe denna var fredagskväll. La mig kl 12. 

Besvärades väldigt lite av min axel i natt. På dagarna är det fortfarande nästan likadant men då kan jag hantera det bättre genom att undvika de saker som gör ont.

Startade en vittvätt på morgonen. Trampade ihjäl en liten kackerlacka på köksgolvet och satte ut två giftbetesstationer för dessa om det fanns fler.

Jag skrev lite i en tråd på FB idag om den enkla matserveringen vi hade när det begav sig på "Club Zebra" i Kristinehamn. Jag klistrar in det här också så att det bevaras till eftervärlden.

Vi serverade cemtimetertjocka skivor av Edamerost och kryddade dessa med Piffi allkrydda. Jag var själv med och köpte kryddan på Cash and carry i Karlstad. Jag kryddade många ost- och cognacsmedwurstskivor med den när jag stod i baren.

Om ni vill återuppleva kombon ska ni låta osten ligga i rumstemperatur ett tag innan. Vi köpte stora ostblock och förvarade i kylrummet bakom baren. I början av kvällen skar vi upp några decimeter av blocket och ställde fram under bardisken. Sedan skar vi cemtimetertjocka skivor vid beställning. Serverade på en liten pappassiett och kryddade. Det blir något helt annat än om man äter den kylsåpskall.

Vi hade också en salamander vi gjorde varma mackor i men den användes nog bara på pubarna på söndagarna. Ett tag körde vi också hamburgare på söndagarna. Annars var det nog bara cognacsmedwursten som tidigare nämnts. Också den rumstempererad.

När jag själv tog en ostskiva i baren micrade jag den lite så den blev halvsmält och åt den sedan med gaffel. Vi hade en microvågsugn trots att året var 1980.

Efter mitt förta arbetspass i baren hade jag blånagel på höger pekfinger efter att ha öppnat så många ölburkar på kvällen. Till nästa arbetstilfälle veckan därpå lärde mig någon att om jag tryckte till på fästpunkten för själva ölringen något så reste den sig i framkand så man lättare fick tag om den. Det underlättade sedan för framtiden. Vi hade Tuborg och Carlsberg. Båda folköl. Jag serverade aldrig starköl på Zebra. De få gånger polisen var där fick jag smyga ut ur baren och någon äldre ta över. Jag var bara 16 år då. Lättöl hade vi på pump men det var ingen större åtgång på det. Ändå krånglade vi med den där pumpen varje kväll. Cigaretter sålde vi också. När någon köpte ett paket öppnade jag det och vek bak locket och tog bort folien. Drog upp en cigarett något och satte ett guldfärgat "Club Zebra-Tändsticksplån" i locket. Sådana har jag faktiskt kvar hemma i mina samlingar någonstans. Klistermärken hade vi också. Ett vanligt och ett som man kunde sätta på insidan av bilrutan med full läslighet utifrån. Sådana hittar jag också ibland i gömmorna.

Jag skruvade ner en skåplucka i köket. Jag har så mycket energi och vet inte var jag ska göra av den. Nu tänkte jag gå till Leroy Merlin efter längdskidorna och köpa lite målarutrustning. Jag räknar inte med att kunna måla för axelns skull men det kan vara skönt att ha alla grejer hemma tills jag kommer i juni. Jag vet ännu inte vilken kulör jag vill ha på luckorna. Grundfärg kan jag ändå köpa. Luckorna är av trä. Stommarna är laminerad spånskiva så de vågar jag mig inte på att måla. Kulör för färdigfärg kan få växa fram under våren.


Jag röjde också köksbänken så jag ska få större arbetsytor. Jag fick en idé om förvaring av burkar och porslin som används sällan. Jag ska fixa den lösningen i juni när jag kommer tillbaka.

Om bara inte armen varit så dum skulle jag ha energi till att måla om ett helt rum. Lätt!


Idag gjorde jag egen halvmeterskorv men då uppdelad i mindre bitar innan servering. 


Löwensenf förstås. En geting kände lukten och hovrade över korven. Kan värma lite till kvällen också.

Medan jag gick här och tänkte och pysslade och småplockade blev jag sugen på att ta mig ett rus. Jag mår så gott psykiskt nu och älskar allt och alla. Kan det vara medicinen? Jag ska ändå inte äventyra något med min medicinering. Jag är hellre avhållsam tills allt är bra. Just nu känner jag att jag har den där efterlängtade friheten att lägga upp dagarna som jag vill. Vilket avslut på 2023!

Jag tog med mig min dramaten och gick till Leroy Merlin. Jag hade skrivit upp en lista på saker jag behövde köpa inför en skåpluckerenovering. Kroppen är inte i skick för sådant arbete. Tydligen inte ens för att gå fram och tillbaka till Habaneras. Jag fick jätteont i axeln när jag drog dramaten. Det är ändå en halvtimmes promenad. Jag hade jätteont när jag kom fram.

Jag köpte pensel, rollrar, rollerskaft och tråg, grundfärg och gummihandskar. Jag hittade faktiskt målartvätt också som jag letat efter förut så jag köpte en flaska. Jag köpte två träbockar också och ett par tvingar.


Riggade iordning ekipaget för hemtransport men herregud var ont det gjorde i axeln.

Jag fick skjuta dramaten framför mig med vänstern och hade högerhanden liggande uppe på huvudet hela hemvägen. Jag kan inte låta högerarmen bara hänga. Det är då det gör så ont. Mitellan kan jag heller inte ställa in på ett bra sätt så att den avlastar. 

Till slut var jag hemma och lastade ut ändå, gick in satte på mig en hoodie och tog scootern till Carrefour för att handla. Men det gjorde fruktansvärt ont att köra. Men jag är ju tvungen. Imorgon ska armen få vila. 

Jag bäddade rent och tog en dusch. Orkade knappt blogga klart på grund av smärta men psykiskt mår jag jättegott. Den här medicineringen skulle jag vilja stå på resten av livet.

Inga kommentarer: